Het bestuur van DIK, de Zweedse vakbond voor bibliothecarissen en mensen werkzaam in de culturele en creatieve sector, heeft besloten om IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) met onmiddellijke ingang te verlaten.
De situatie is zo geëscaleerd dat DIK niet langer lid kan blijven van deze organisatie, zegt vakbondsvoorzitter Anna Troberg in een statement op de DIK-website. ‘DIK is al geruime tijd lid van IFLA. We zien en waarderen het mooie en belangrijke werk dat bibliothecarissen over de hele wereld doen in het kader van IFLA, maar we zijn ook bezorgd over de twijfelachtige en verkeerde beslissingen van de leiding. Beslissingen die niet alleen ingaan tegen de kernwaarden van DIK, maar ook tegen de eigen waarden van IFLA.’
Troberg refereert onder meer aan de ‘problemen binnen de organisatie die aan het licht zijn gekomen’, maar ook aan de keuze van het bestuur om het jaarlijkse World Library and Information Congress (WLIC) te organiseren ‘in landen met regimes die de fundamentele mensenrechten niet respecteren’.
Tegen Dubai
In juni maakte IFLA bekend dat het WLIC 2024 in Dubai zal plaatsvinden. DIK en vele andere organisaties wereldwijd uitten scherpe kritiek op dat besluit. Het bestuur van IFLA organiseerde tijdens het WLIC 2023, afgelopen augustus in Rotterdam, een stemming over de keuze voor Dubai. Een grote meerderheid was tegen, en ook tijdens de onlangs gehouden ALV stemden afgevaardigden van leden het formele congresgedeelte uit het Dubai-evenement weg. Desondanks blijft het bestuur bij zijn keuze en accepteert het de eis van het gastland dat er geen LGBTQ+-kwesties in het programma worden opgenomen. Troberg: ‘Dit is schandalig en onaanvaardbaar. Het bedreigt de veiligheid van de LGBTQ+-leden van IFLA en het druist in tegen de vrijheid van meningsuiting en fundamentele mensenrechten. Het getuigt van gebrek aan respect van IFLA voor de waarden waar bibliothecarissen en bibliotheken over de hele wereld elke dag hard aan werken. Wij kunnen niet langer lid blijven van deze organisatie.’
DIK hoopt dat IFLA ‘op een dag echt een mondiale stem voor bibliotheken zal worden en een echte verdediger van vrijheid van meningsuiting en fundamentele mensenrechten voor iedereen’.