Kunstmatige intelligentie geeft groei digitale beelden een extra zet

Het afgelopen jaar zijn er ruim 15 miljard afbeeldingen gemaakt met behulp van AI. Ter vergelijking: het kostte fotografen 150 jaar, vanaf de eerste foto genomen in 1826 tot 1975, om de grens van 15 miljard te bereiken.

Dat heeft Everypixel vorige maand becijferd. ‘Het afgelopen jaar zijn tientallen communities die zich toeleggen op AI-kunst in een stroomversnelling geraakt op internet, van Reddit en Twitter tot Discord’, zo stelt het bedrijf. Duizenden (AI-)artists oefenen er hun vaardigheden en delen er hun werkwijze en resultaten met anderen, waaronder ook Marcus Byrne (zie beeld boven uit zijn serie Spy Creatures). Verder zijn andere beroepsgroepen en industrieën, van architectuur tot fashion, gebruik gaan maken van text-to-image algoritmes voor (beeld)design. Daarnaast ontstaan er fakenieuwsbeelden, zoals de ‘foto’ van de arrestatie van Donald Trump, die Eliot Higgins (Bellingcat) met Midjourney in elkaar draaide. 

De hoeveelheid die het afgelopen jaar is gemaakt, is moeilijk te meten, maar wat het ook is, het is ongelooflijk groot, aldus Everypixel, dat geprobeerd heeft een aantal AI-beeldstatistieken en -feiten bij te houden sinds de text-to-image modellen vorig jaar van start zijn gegaan. De belangrijkste inzichten:

  • Sinds de lancering van DALLE-2 door OpenAI maken mensen gemiddeld 34 miljoen afbeeldingen per dag.
  • Het snelst groeiende product is Adobe Firefly, de reeks AI-algoritmes die in Adobe Photoshop zijn ingebouwd. In slechts drie maanden na de lancering zijn daar 1 miljard afbeeldingen gemaakt.
  • Midjourney heeft 15 miljoen gebruikers, ‘het grootste gebruikersbestand van elk platform voor beeldgeneratie waarvoor we publiekelijk beschikbare statistieken hebben’, aldus Everypixel. (Vergelijk: Adobe Creative Cloud, dat bestaat uit Adobe Photoshop en andere software voor grafisch ontwerp en videobewerking, waaronder de generatieve AI-tool Adobe Firefly, heeft volgens Prodesigntools 30 miljoen gebruikers.)
  • Ongeveer 80 procent van de afbeeldingen (circa 12,5 miljard) is gemaakt met behulp van modellen, services, platforms en applicaties gebaseerd op Stable Diffusion, dat open source is.
  • In totaal zijn er meer dan 15 miljard door AI gemaakte afbeeldingen gegenereerd met behulp van bovenstaande tools. ‘Dat is meer dan de volledige bibliotheek met foto’s, vectoren en illustraties van Shutterstock en eenderde van het aantal afbeeldingen dat ooit naar Instagram is geüpload.’

Everypixel belooft de informatie over dit onderwerp op zijn website te blijven updaten.

Dit artikel komt uit IP #6-2023, de papieren Informatieprofessional die begin deze maand is verschenen.