Amerikaanse auteurs klagen OpenAI aan voor schending auteursrecht

Een groep van zeventien schrijvers, onder wie John Grisham en Game of Thrones-auteur George R.R. Martin, klaagt de maker van ChatGPT, OpenAI, aan vanwege schending van het auteursrecht. 

De rechtszaak, die in New York dient, is een initiatief van de Amerikaanse schrijversbelangenvereniging Authors Guild. Ook onder anderen schrijvers David Baldacci, Sylvia Day en Jonathan Franzen hebben zich bij de rechtszaak tegen OpenAI aangesloten, meldt nos.nl.

ChatGPT wordt al gebruikt door mensen om teksten te schrijven die lijken op die van beroemde auteurs. Zo liet een fan van de populaire boekenreeks A Song of Ice and Fire van Martin ChatGPT de nog niet uitgekomen laatste twee delen schrijven in de stijl van de auteur, meldde nieuwssite IGN in juli. Het programma gebruikte hiervoor eerdere teksten van Martin ter referentie. Hoewel de fan de teksten niet verkoopt, noemt de vereniging het wel als een voorbeeld hoe kunstmatige intelligentie personages en schrijfstijl van bij hen aangesloten auteurs ‘steelt’. De boeken van de auteurs worden door OpenAI gebruikt om ChatGPT te trainen.

De belangenvereniging stelt dat zonder deze teksten ‘het commerciële product van OpenAI er heel anders had uitgezien’. De Authors Guild vindt dat het levensonderhoud van de schrijvers in gevaar is als hun teksten worden gebruikt zonder betaling.

Al eerder waarschuwingen

De Authors Guild waarschuwde al eerder voor schendingen van auteursrecht. De vereniging stuurde een door meer dan tienduizend schrijvers ondertekende open brief naar grote techbedrijven die AI gebruiken voor het genereren van teksten. Ook script- en scenarioschrijvers maken zich zorgen over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het is een van de redenen dat leden van de Writers Guild of America, de vakbond van scenarioschrijvers in de VS, al maandenlang staken. Zij vrezen dat filmstudio’s in de toekomst AI gaan gebruiken om scenario’s te schrijven die zijn gebaseerd op hun eerdere werk waardoor zij inkomsten mislopen.