Meer dan 40 procent van de Nederlanders vindt dat sociale media een gevaar vormen voor het mentale welzijn van gebruikers. Rond 32 procent zegt actief te proberen het gebruik van sociale media te minderen, terwijl 29 procent wel eens overweegt helemaal te stoppen.
Het zijn met name de ouders van kinderen tussen 6 en 17 jaar die sociale media slecht vinden voor de mentale gesteldheid: 44 procent. Van de ondervraagden ziet 22 procent geen gevaar. De rest staat er neutraal in of weet het niet.
Dat zijn de resultaten van een jaarlijkse enquête van onderzoeker Newcom. Het bureau ondervroeg in januari dit jaar 7159 respondenten via een online vragenlijst. De resultaten zijn volgens het onderzoeksbureau representatief voor de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder.
Iets meer dan een derde van de respondenten zegt dat zij te veel tijd op sociale media doorbrengen en zich dat goed realiseren. Ongeveer 15 procent zegt zich minder gelukkig voelen door het gebruik van een of meerdere van de sociale platforms.
Newcom houdt het socialemediaonderzoek jaarlijks, maar de welzijnsvraag is nieuw in deze editie. Hoewel een deel van de gebruikers zichzelf te veel op sociale media bezig vindt, is dat niet terug te zien in de cijfers. Met name Nederlanders onder de 40 jaar zijn nog actiever geworden. Het aantal gebruikers van sociale media van 15 jaar en ouder is gegroeid van 14,1 miljoen naar 14,3 miljoen gebruikers.
WhatsApp, Facebook, YouTube
Newcom laat ook zien welk platform het grootst is. Daarin zitten weinig verschuivingen ten opzichte van een jaar eerder. De meeste gebruikers zitten op in deze volgorde WhatsApp, Facebook, YouTube en Instagram. Het gebruik van Telegram, LinkedIn en TikTok steeg ook. Maar ook X, waar veel kritiek op is, stijgt (licht) in het aantal gebruikers.
Volgens recent onderzoek van Gfk is het nieuwe sociale medium Threads in de eerste maand al in trek.