Readification-pilot tegen ontlezing onder jongeren krijgt vervolg

De Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft lanceren het vervolg op de Readification-campagne. Readification werd vorig jaar gestart als een nieuwe vorm van leesbevordering waarbij literatuur voor jongeren gekoppeld wordt aan populaire videogames en bijbehorende werelden. De nieuwe Verborgen Verhalen achter Assassin’s Creed Valhalla van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart zijn te lezen in de Ubisoft Special-app.

De populaire gamewereld werd vorig jaar voor het eerst op deze schaal betrokken bij het enthousiasmeren van jongeren om te lezen. Dat deze samenwerking wordt doorgezet is belangrijk: het leesplezier onder jongeren in Nederland gaat achteruit. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen tijdsverspilling. Door lezen en gamen opnieuw te combineren kunnen grote stappen worden gezet op het gebied van leesplezier voor deze doelgroep, zo denken de betrokken partijen.

75.000 keer gedownload 

In 2021 sloegen de literaire en gamewereld de handen ineen met de Readification-pilot. Het doel van de eerste campagne was te onderzoeken of jongeren meer leesplezier zouden ervaren via nieuwe verhalen rondom bestaande populaire games. De door Ronald Giphart en Margje Woodrow geschreven verhalen worden versterkt met beelden, video’s en geluiden uit de game en zijn vorig jaar ruim 75.000 keer gedownload. Vier op de tien jongeren gaven aan door de verhalen ook daadwerkelijk te worden gestimuleerd om meer te gaan lezen. Reden voor de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft om de samenwerking tot en met eind 2023 te verlengen.

Verborgen Verhalen

De nieuwe Verborgen Verhalen ‘Badr bij de Noormannen’ van Abdelkader Benali en ‘De Wilde Jacht’ van Roderick Leeuwenhart zijn al te lezen in de Ubisoft Special-app. In het voorjaar van 2023 volgen twee Verborgen Verhalen voor de game Skull & Bones, geschreven door Manon Uphoff en Marcel van Driel. In het najaar, tijdens de Boekenweek van Jongeren in september, komen er twee verhalen uit voor de nieuw te verschijnen game Assassin’s Creed Mirage. Deze zijn geschreven door Marion Pauw en Rima Orie.

De Ubisoft Special-app heeft meer dan 100.000 actieve gebruikers. In deze app lezen gamers over nieuwe games, bijbehorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. Lezers van de Verborgen Verhalen krijgen een unieke leeservaring door extra visuals, videobeelden en geluidseffecten. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het lezen meer uitleg en verdieping te krijgen over historische termen en gebeurtenissen uit het verhaal.