Offensief tegen ontlezing onder jongeren met ‘readification’

De Leescoalitie en Ubisoft willen de ontlezing onder jongeren aanpakken met ‘readification’: een nieuwe vorm van leesbevordering waarbij populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis vormen voor nieuwe verhalen. De auteurs Ronald Giphart en Margje Woodrow hebben voor dit doel Verborgen Verhalen geschreven, die zich afspelen in de wereld van de game Assassin’s Creed Valhalla. 

De samenwerking tussen De Leescoalitie en Ubisoft komt op een belangrijk moment, stellen beide partijen: het leesplezier onder jongeren in Nederland gaat achteruit. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen een tijdsverspilling. En 60 procent leest alleen als het echt moet. De Leescoalitie wil deze trend ombuigen door, aanvullend op het werk dat al in het (literatuur)onderwijs wordt verricht, aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Gaming is bij veel jongeren erg populair, daarom is de samenwerking met gameontwikkelaar Ubisoft een logische stap, vindt ze.

Unieke leeservaring 
Ter inspiratie voor de twee nieuwe verhalen in de Assassin’s Creed Valhalla-wereld lieten Giphart en Woodrow zich onderdompelen in de game met hulp van YouTuber Jordan ‘JorRaptor’ van Andel. Op zijn YouTube-kanaal met meer dan 650.000 abonnees neemt hij wekelijks gamers over de hele wereld mee langs de virtuele werelden uit verschillende games.
De Verborgen Verhalen worden gepubliceerd in de Ubisoft Special-app, die meer dan 100.000 actieve gebruikers heeft. In deze app lezen gamers over nieuwe games, bijbehorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. Lezers van de Verborgen Verhalen krijgen een unieke leeservaring door extra visuals, videobeelden en geluidseffecten. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het lezen meer uitleg en verdieping te krijgen over historische termen en gebeurtenissen uit het verhaal. 

Pilot met Assassin’s Creed Valhalla
De publicatie van de eerste Verborgen Verhalen vormt de pilot van deze vernieuwende samenwerking met de gamewereld, waarbij Stichting Lezen zorgvuldig onderzoekt wat het effect is op zowel het lezen zelf als het imago van lezen. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek wordt bekeken of bij een eventuele verdere uitrol in de toekomst gamers ook kunnen worden beloond na het lezen van verhalen.

Het verhaal van de hand van Giphart, Het grootse feest voor Bent, is al te lezen in de Ubisoft Special-app. Alf van Woodrow wordt op 18 mei gepubliceerd. De Ubisoft Special-app is een interactief magazine dat iedereen gratis kan downloaden op iOS en Android.

Boekcover van Alf door Margje Woodrow.