Ook gemeentearchief van Zaanstad haalt afbeeldingen offline

Het gemeentearchief van Zaanstad heeft bijna 13.000 afbeeldingen offline gezet. Het gaat om ansichtkaarten, reproducties van bijvoorbeeld schilderijen en tekeningen, affiches en kalenderplaten. Dat meldt de Zaanse nieuwssite De Orkaan.

Erfgoed Leiden verloor afgelopen april een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de 20e eeuw. Vanwege deze zaak halen veel instellingen hun prentbriefkaarten en daarmee vergelijkbaar beeldmateriaal offline. BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) sloeg in mei alarm: door het verwijderen van historisch beeldmateriaal van hun websites, worden de resultaten van vele jaren digitaliseringsbeleid bij archiefinstellingen nu tenietgedaan.

Het Gemeentearchief Zaanstad voegt zich nu in het rijtje van archieven die delen van hun collecties die via de website raadpleegbaar zijn nu offline zetten. Wie ansichtkaarten of oude kalenders wil zien moet naar de studiezaal in Zaandam komen, schrijft de Zaanse nieuwssite De Orkaan.