Gemeentearchief Schiedam werkt voor e-depot samen met Data Matters

Het Gemeentearchief Schiedam krijgt een e-depot. Wethouder Cathelijne de Groot, gemeentearchivaris Laurens Priester en Paul Schindeler van Data Matters tekenden op 6 juli hiervoor de overeenkomsten. Via een Europese aanbesteding is ten minste voor zes jaar een samenwerking aangegaan.

Een e-depot is de digitale variant van de bekende archiefbewaarplaats: een veilige omgeving waar blijvend te bewaren digitale informatie duurzaam kan worden bewaard, beheerd en geraadpleegd. De informatie die in het e-depot komt, zal in de ‘cloud’ staan op twee locaties in KPN-datacenters. Deze datacenters zijn ISO-27001 gecertificeerd, wat inhoudt dat deze voldoen aan internationale standaarden voor informatieveiligheid. “Door een e-depot te gaan gebruiken, zetten we optimaal op duurzaamheid in”, aldus wethouder De Groot in een persbericht. “Bovendien worden de al gedigitaliseerde stukken op twee plekken bewaard: in Schiedam én op de servers van het e-depot.”

Raadsinformatie
Het eerste te realiseren doel behelst de raadsinformatie. Het Gemeentearchief Schiedam wil deze informatie, inclusief de “videotulen”, zo snel mogelijk na afloop van een raadsvergadering via het e-depot ter beschikking gaan stellen.

(Beeld: Het ondertekenen van de overeenkomst door Paul Schindeler en Cathelijne de Groot. Foto: Jan van Kampenhout, Gemeentearchief Schiedam)