Internetpionier Marleen Stikker derde Zomergast

Directeur Marleen Stikker van Waag Society is de derde Zomergast dit jaar. Op zondag 12 augustus zal zij drie uur lang met presentatrice Janine Abbring haar ideale tv-avond doornemen.

Haar hele carrière opereert Marleen Stikker al in de voorhoede van nieuwe technologie en probeert ze de achterkant van technologie te tonen. In 1993 richtte ze De Digitale Stad (DDS) op; het eerste Nederlandse sociale media platform dat iedereen gratis toegang geeft tot het internet. Een jaar later zette het culturele onderzoek- en ontwikkellab Waag, Technology & Society op; een instituut dat aan de lopende band technologische experimenten initieert.

Ideale tv-avond
“Ik heb voor Zomergasten fragmenten gezocht over onze bijzondere relatie tot technologie,” vertelt ze in een persbericht. “Het plezier dat we hebben in het knutselen aan de schepping. De schijnbaar onbegrensde mogelijkheden met technologie als oplossing voor alle mogelijke problemen. Maar ook de angst voor vervreemding en het ‘black box’ effect: wat gebeurt er achter de schermen? Wie heeft de macht over technologie? De vraag die voor mij centraal staat is of we onze toekomst nog zelf kunnen bepalen.”

Interview in IP
In 2016 interviewde IP-redacteur Frank Huysmans Stikker over trends in informatiewerk. Daarin vertelde ze onder andere dat het “kritisch vermogen [van informatieprofessionals] de komende tijd stevig op de proef gesteld gaat worden. En dat er van hen meer wordt gevraagd dan informatie ontsluiten. Ze zullen wat meer hacker moeten worden.’ Lees hier het hele interview.

(Beeld: Waag (BY-NC-SA))