AI studeren wordt steeds populairder

De vraag naar een studie Artificial Intelligence (AI) wordt steeds groter, zowel vanuit studenten als het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad langs hogescholen en universiteiten.

AI-opleidingen laten aan het FD weten dat er meer belangstelling is voor opleidingen als Applied Data Science and AI en Kunstmatige Intelligentie. Er hebben zich half januari veel meer studenten aangemeld voor dergelijke studies dan de voorgaande jaren.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) zag inschrijvingen voor zowel de bachelor AI als de master toenemen. Voor de bachelor was dat 88 in 2019 en nu zijn het er 131. De master ging van 96 naar 179 inschrijvingen. De Universiteit Leiden constateert eveneens een groei, net als de Hogeschool Rotterdam dat nog 49 ‘AI-studenten’ had in 2022 en 94 in 2023.

De Rijksuniversiteit Groningen ziet vooral interesse in de Engelstalige opleiding AI met een verdubbeling van de aanmeldingen in vergelijking met vorig jaar.

AI-studies blijken over het algemeen bewust klein te zijn. Volgens universiteiten en hogescholen zijn deze studies intensief en zeer praktijkgericht. Door onder meer de doorbraak van ChatGPT merken ze dat er ook vanuit bedrijven veel meer belangstelling is voor AI-studies.

Er ontstaan verder nieuwe opleidingen, zoals bij de Haagse Hogeschool. De HAN in Arnhem biedt per 1 januari een nieuw  Lectoraat Applied Data Science & AI.

Bron: Het Financieele Dagblad