Beurs Erasmus Universiteit voor onderzoek naar rol sociale media bij gezondheid jongeren

De Erasmus Universiteit heeft een beurs gekregen voor een onderzoek naar de mate waarin sociale media bijdragen aan de gezondheidsverschillen tussen jongeren. Professor Esther Rozendaal (Movez Lab) gaat dat in samenwerking met een Rotterdams consortium de komende twee jaar onderzoeken.

De beurs van 800.000 euro is voor het onderzoeksproject ‘Tussen de regels van de off- en online wereld van het Nationale Wetenschapsagenda: Kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving’.

Sociale media kunnen de gezondheid van jongeren op verschillende manieren beïnvloeden, zegt Rozendaal. ‘Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer online adverteerders zich richten op kwetsbare groepen, of wanneer organisaties misinformatie verspreiden onder bepaalde groepen.’ Het consortium gaat de komende tijd daarom de sociale mediakanalen die jongeren gebruiken grondig onderzoeken. Doel is mogelijke informatiebubbels identificeren en analyseren of deze bubbels bijdragen aan sociale en gezondheidsongelijkheid onder jongeren.

Daarnaast focust het onderzoek op mogelijke interventies die jongeren kunnen helpen om weerbaarder te worden in de online wereld. Movez Lab wil samen met Rotterdamse jongeren hyperlokale interventies ontwerpen waarin zij hun eigen ideeën, creativiteit en sociale invloed inzetten om de digitale weerbaarheid van hun leeftijdsgenoten te vergroten.

Rotterdams consortium

Het consortium bestaat uit verschillende Rotterdamse partners met Erasmus MC als hoofdaanvrager en daarnaast Erasmus School of Law, Hogeschool Rotterdam, Justice Adda, Rathenau Instituut, Perron 14, academische werkplaats CEPHIR en New Momentum.

Het consortium wordt gefinancieerd via het NWA-programma Kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).