Zeno Geradts tweede keynote tijdens VOGIN-IP-lezing

Aan het programma van de VOGIN-IP-lezing 2021, op 21 oktober in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), is onlangs de tweede keynote-spreker toegevoegd: Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Geradts houdt zich bezig met digitaal forensisch onderzoek, in het bijzonder met methodes van dataextractie van digitale gegevensdragers tijdens een delict of nadat een delict is gepleegd. Hij is hierin de verbindende schakel tussen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Instituut voor Informatica van de UvA. 

In zijn keynote (9:30-10:15 uur) gaat hij in op hoe deepfakes ook in strafbare feiten worden gebruikt, bijvoorbeeld om volwassenen in kinderpornofilms onherkenbaar te maken of een niet-bestaande identiteit te geven, en hoe dit kan worden aangepakt en opgespoord. In zijn presentatie geeft Geradts een overzicht van detectiemethodes, maar ook van nieuwe methodes van het genereren van deepfakes.

Het volledige programma van de VOGIN-IP-lezing vind je hier en uiteraard ook op https://vogin-ip-lezing.net/programma-2021/. Inschrijven kan ook via deze site.