Down to Earth: ’technologie, duurzaamheid en rechtvaardigheid verbinden’

Stichting VOGIN organiseert op 5 oktober in NEMO De Studio het event Down to Earth, waarin aan organisaties handvatten worden aangereikt om technologie te verbinden met een duurzame en rechtvaardige samenleving. Tegelijk wordt het boek Down to Earth gelanceerd, waarin filosofen en designers als Bruno Latour het thema toelichten.

De invloed van technologie op ons dagelijks leven is groot en neemt de komende tijd alleen maar toe. Denk aan de grote invloed van bigtech, het gebruik van technologie door overheden, of de populariteit van streamingdiensten, beeldbellen en cryptocurrency. Dat heeft ons veel opgeleverd, meent VOGIN, maar tegelijkertijd nemen ook de zorgen toe: van privacykwesties en datalekken tot function creep en de invloed van door multinationals gestuurde sociale media. Om met die zorgen om te gaan lanceert de stichting het Down to Earth-initiatief en de daaraan verbonden beweging Earthlinks

Nieuwe verbindingen maken
Geïnspireerd door denkers als Bruno Latour en Peter-Paul Verbeek ziet VOGIN technologie als een manier om nieuwe verbindingen met elkaar en de wereld te maken. Zo zijn slimme camera’s niet alleen een middel om veiligheid te bevorderen, maar opent gebruik ervan een nieuwe relatie tussen burgers en overheid. De uitdaging is dan hoe die relaties of ‘ecosystemen’ op een rechtvaardige manier in te richten. Het bijzondere is dat daarin ook de natuur en planeet een rol krijgen, die immers deel zijn van het ecosysteem. Down to Earth en Earthlinks onderzoeken aan welke morele voorwaarden een dergelijk ecosysteem moet voldoen. Het gaat daarbij, zeker ook voor overheden, om voldoende draagvlak voor nieuwe technologie.

Meedoen doeners en denkers
Down to Earth en Earthlinks halen inspiratie bij denkers en designers, maar willen ook praktisch handen en voeten geven door middel van storytelling, workshops en design thinking. Daartoe roepen ze doeners en denkers op om mee te doen. Eerste wapenfeit is het event Down to Earth in NEMO De Studio, tussen de expositie Bits of You. Voor het programma: kijk hier.
Earthlinks is een not for profit-beweging, alle verdiensten komen ten goede aan het verder ontwikkelen van het platform en de beweging. Deelnemers zijn lid van de beweging en krijgen (als eersten!) het boek Down to Earth mee.