VOGIN-IP-lezing 2021: inschrijving geopend, programma bekend

Het programma van de VOGIN-IP-lezing 2021, op 21 oktober in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), is grotendeels opgetuigd en bekend. Het bestaat uit een deel lezingen en workshops. Je kunt je vanaf vandaag aanmelden op de website.

De dag is opgedeeld in een ochtend- en een middagprogramma. De ochtend start om 9:30 uur met een keynote en wordt gevolgd door een lezingen- en een workshoptrack. Bezoekers kunnen kiezen of ze de reeks van drie lezingen willen bijwonen of aan één van de workshops willen deelnemen, of een combi hiervan. Na de lunch- en netwerkpauze start een tweede lezingen- en workshoptrack, die wordt afgesloten met een andere keynote en tenslotte een borrel vanaf 17 uur.

PLENAIRE KEYNOTES

De keynote-lezing in de middag wordt verzorgd door Antal van den Bosch, directeur van het KNAW Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de UvA. Zijn lezing met de titel ‘Neurale taalmodellen: toekomst van de AI of goede goocheltruc?’ gaat over taalmodellen waarmee bijvoorbeeld automatisch teksten gegenereerd kunnen worden, of waarmee voorspeld kan worden wat er op een gegeven tekst kan volgen. Dergelijke taalmodellen zijn gebaseerd op AI en machine learning, waarbij de software gevoed wordt met onvoorstelbaar omvangrijke tekstcorpora. Ook grote zoekmachines maken steeds meer gebruik van dit soort technieken, bijvoorbeeld om te voorspellen wat gebruikers (zeer waarschijnlijk) met hun zoekvragen bedoelen. Een bekende techniek is BERT, intussen is er ook een nieuwere variant, GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer, version 3) die nog krachtiger is en voor nog meer toepassingen kan worden gebruikt. Van den Bosch belooft de bezoekers bij te praten op een manier die ook begrijpelijk is voor mensen die geen informaticus of taaltechnoloog zijn.
Aan de invulling van de ochtend-keynote wordt momenteel nog gewerkt.

LEZINGEN

De lezingentrack in de ochtend wordt ingevuld door:

De lezingentrack in de middag:

WORKSHOPS

Er zijn gedurende de dag diverse interessante workshops te volgen:

Het totale programma, inclusief de tijden en informatie over de sprekers, vind je hier. Onder de knop aanmelden lees je ook over de speciale aandacht voor de coronamaatregelen en hoe de procedure zal zijn voor de mensen die zich al voor de VOGIN-IP-lezing 2020 hadden aangemeld en daarvoor hadden betaald.