Zakelijke berichten #8

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere VANWAARDE, waarin 5 beheer- en restauratiebedrijvenzijn opgegaan, eerste stripboek voor National Museum of African Art, video’s in gestructureerde data vertalen met Vu Digital, speciale winkel voor ebooks voorzien van een soundtrack en overnames van Ebsco en ProQuest.
5 beheer- en restauratiebedrijven gaan op in VANWAARDE
Per 15 april 2015 zijn Restauratie atelier Sterken, Restauratie atelier de Tiendschuur, Restauratie atelier Helmond, DocumentenWacht en MuseumWacht samen verder gegaan onder de naam VANWAARDE, een dienstverlener op het gebied van beheer, restauratie en calamiteitenondersteuning voor alles van waarde. VANWAARDE bestaat uit drie onderdelen, waarbij de ateliers gezamenlijk VANWAARDE Restauratie gaan vormen. Daarnaast is er VANWAARDE DocumentenWacht en VANWAARDE MuseumWacht. Alle huidige diensten van de vijf bedrijven komen terug in deze drie onderdelen van VANWAARDE.
National Museum of African Art publiceert eerste stripboek 
Het National Museum of African Art van Smithsonian heeft zijn eerste stripboek uitgegeven: The Song of Lionogo. Het is gebaseerd op een mythologische figuur uit Oost-Afrika en geïnspireerd op de culturele banden tussen het Arabisch Schiereiland en de Indische Oceaan. Het stripboek biedt een interactieve ervaring voor tieners en jongeren. Zo bevat het boek een kaart van de genoemde locaties en een woordenlijst om de eigen woordenschat te vergroten. Ook kan de lezer zijn eigen verrhaalonderdelen toevoegen.
TU Delft Library sluit overeenkomst met PeerJ
TU Delft Library en PeerJ inc., uitgever van de open access publicaties PeerJ en PeerJ Computer Science, hebben een institutionele overeenkomst gesloten die publiceren bij deze uitgever voor Delftse wetenschappers aantrekkelijk maakt. TU Delft Library betaalt eenmalig uit het Open Access-fonds een bedrag van 5.000 dollar als zogeheten Basic Publishing Plan. Hiervoor kunnen 36 auteurs zich aanmelden bij de uitgever zodra hun artikel geaccepteerd is en gepubliceerd kan worden. Hebben de auteurs eenmaal een PeerJ Basic Publishing Plan, dan zijn verdere publicaties bij deze uitgever kosteloos.
Vu Digital vertaalt video’s in gestructureerde data
Het Amerikaanse bedrijf Vu Digital heeft nieuwe technologie gelanceerd waarmee je de inhoud van een video kunt achterhalen zonder ‘m daadwerkelijk te hoeven zien. Muziek, dialogen, logo’s, tekst en grafieken worden met Video-To-Data op een rij gezet. Deze data kunnen handig zijn voor bijvoorbeeld videomakers, uitgevers en marketeers.
EBSCO lanceert Newsletter Builder 
EBSCO Information Services (EBSCO) introduceert een nieuwe tool die informatiespecialisten bij bedrijven via digitale maatwerknieuwsbrieven op efficiënte wijze informatie laat delen met belanghebbenden binnen hun organisatie. De Newsletter Builder helpt professionals relevante informatie te vinden en die vervolgens op eenvoudige wijze met collega’s te delen.
Booktrack opent winkel voor ebooks met een soundtrack  
Booktrack is de bedenker van ereadertechnologie waarmee bijvoorbeeld muziek en geluidseffecten aan ebooks kunnen worden toegevoegd. Het bedrijf maakt nu soundtracks bij boeken. Om het lezers en kopers gemakkelijker te maken, is Booktrack een winkel gestart voor ebooks die voorzien zijn van een soundtrack.
ProQuest verwerft Coutts Information Services
ProQuest heeft een intentieverklaring getekend om Coutts Information Services over te nemen van Ingram. Coutts biedt een breed aanbod van gedrukte en e-books en bedient, aldus de eigen website, 5.000 bibliotheken in meer dan 150 landen.
Flink aantal illegale e-books op Google Play
Een verkoper die zich Flâmanca Hollanda noemt, biedt op Google Play een flink aantal (illegale) ebooks aan van andere uitgevers voor prijzen die ver onder de reguliere verkoopprijs liggen.
Oplage kranten daalt snel
De betaalde papieren oplage van landelijke kranten is in 2014 met 4,9% gedaald. Sinds 2000 is er niet meer zo’n grote oplagedaling geweest. Met de digitale edities meegerekend is de daling 1,8%.
LearningExpress wordt onderdeel van EBSCO 
EBSCO Information Services (EBSCO) breidt haar aanbod aan bronnen voor regulier en volwassenenonderwijs uit met de overname van LearningExpress is een leverancier van platforms die helpen bij het ontwikkelen van academische vaardigheden, bij toetsvoorbereiding en met carrièregerichte digitale content.