Zakelijke berichten #10

Bibliotheek Rivierenland lanceert abonnementen met e-reader
Bibliotheek Rivierenland lanceert twee abonnementen waarbij leden een e-reader bij hun lidmaatschap krijgen. Bibliotheek Rivierenland neemt dit initiatief samen met Bibliotheek Assen. Het initiatief geldt als pilot voor de hele bibliotheekbranche.
Nieuwe cao Openbare Bibliotheken 2015-2019
De leden van de VOB en de leden van de vakorganisaties FNV Publiek Belang en CNV Connectief hebben ingestemd met het akkoord voor een nieuwe cao voor openbare bibliotheken.
DOAB krijgt IFLA/Brill Open Access Award 2015 
DOAB (Directory of Open Access Books) is een discovery service voor open access uitgaven. Het is een dienst van OAPEN Foundation, een non-profit organisatie gewijd aan open access-monografieën. Volgens de jury heeft DOAB in de afgelopen jaren zijn ‘onschatbare waarde bewezen’ als centrale hub van de wereldwijde infrastructuur voor open access boeken.
Nederlandse Uitgeversverbond neemt nieuwe leesclub Tom Kabinet onder de loep
De Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) gaat het nieuwe initiatief van e-bookwebwinkel Tom Kabinet onder de loep nemen. Onlangs startte het Nederlandse bedrijf met Toms Leesclub. Leden kunnen gelezen e-books doneren aan de clubcollectie.
Brave New Books twee jaar later: meer dan 10.000 schrijvers geven zelf boek uit
Op 26 juni was het precies twee jaar geleden dat webwinkel Bol.com in samenwerking met Singel Uitgevers en Mijnbestseller.nl het selfpublishingplatform Brave New Books lanceerde. Inmiddels hebben meer dan tienduizend auteurs een of meer boeken in papieren vorm en/of in ebookvorm uitgebracht via Brave New Books.
VU Amsterdam kiest voor OCLC WorldShare Management Services
De bibliotheek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft gekozen voor WorldShare Management Services (WMS), een pakket applicaties voor bibliotheekbeheer in de cloud.
Amazon wil auteurs betalen per gelezen pagina
Amazon is van plan om auteurs niet meer per gepubliceerd boek te betalen maar op basis van hoeveel pagina’s ervan gelezen worden. Amazon zal dit systeem enkel toepassen op boeken die via Amazon zelf gepubliceerd worden, dus voornamelijk boeken van kleine auteurs.
Getty Images lanceert nieuwe dienst voor Virtual Reality
Getty Images heeft aangekondigd dat ze afbeeldingen gaan maken die in 360 graden beschikbaar zijn. Deze afbeeldingen zijn bedoeld voor Virtual Reality en dan vooral voor het Oculus virtual platform. Deze nieuwe collectie krijgt de naam 360° View by Getty Images. Er wordt een breed aanbod van afbeeldingen aangeboden.
EBSCO Health introduceert DynaMed Plus
EBSCO Health, leverancier van informatietools die medisch professionals helpen bij klinische beslissingen, introduceert DynaMed Plus™. Deze evidence-based tool biedt een combinatie van evidence en expertise en helpt de optimale behandelprocedures voor patiënten te bepalen.
Gamers: kom aan je trekken bij YouTube Gaming
Google lanceert een ‘YouTube built for gamers’. Dit YouTube-kanaal voor gamers moet de concurrentie aangaan met Twitch, een website waar je in streaming belangrijke wedstrijden kan volgen van computergames, van gamers die op heel hoog niveau spelen.