Universiteiten starten boycot wetenschappelijk uitgever Elsevier

De Nederlandse universiteiten hebben een eerste stap gezet om uitgever Elsevier te gaan boycotten. Aanleiding is de aanhoudende onenigheid over een nieuw te sluiten tijdschriftencontract. Dat schrijft NRC.

De universiteiten hebben wetenschappers die (hoofd)redacteur zijn bij een van de 2.200 Elseviertijdschriften gevraagd of ze willen overwegen hun functie neer te leggen. Die vraag is uitgegaan naar 46 hoofdredacteuren en 835 redacteuren.

Volgens collegevoorzitter Gerard Meijer van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die in naam van de universiteiten met Elsevier onderhandelt over een nieuw te sluiten tijdschriftencontract, staan de partijen nog steeds “mijlenver” uit elkaar. 

De universiteiten willen dat het nieuwe contract niet alleen toegang biedt tot alle Elseviertijdschriften, maar ook de mogelijkheid biedt om artikelen via open access te publiceren in die tijdschriften. En dat alles tegen dezelfde prijs als het huidige contract, schrijft NRC. Nu betalen universiteiten bij veel uitgevers naast het abonnement op tijdschriften nog extra om artikelen in die tijdschriften via open acces te publiceren. 

Lees verder op www.nrc.nl