Wikimedia ontslaat medewerker na betaald bewerken Wikipedia

Wikimedia heeft Sarah Stierch ontslagen. Begin januari kwam aan het licht dat de medewerkster van de stichting zich vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan het tegen betaling bewerken van Wikipedia.

Op 9 januari kondigde programmadirecteur Frank Schulenburg op een mailinglist aan dat hij de alom gerespecteerde Wikipediaan Stierch had ontslagen omdat was gebleken dat zij in december 2013, tegen betaling, artikelen had bewerkt op Wikipedia. De zaak kwam vier dagen eerder aan het licht toen het blog Forgotten Bits een screenshot publiceerde die liet zien dat Stierch haar redactiediensten aanbood tegen een tarief van 44,44 dollar per uur.

Betaalde bewerkingen zijn niet toegestaan op Wikipedia. Oprichter Jimmy Wales sprak zich er in 2012 nadrukkelijk tegen uit. In oktober 2013 kwam Wikimedia in het nieuws omdat de stichting de accounts van meer dan 250 vermeende betaalde redacteuren had geblokkeerd.

Het ontslag van Stierch betekent niet dat zij ook niet meer welkom is op Wikipedia. Schulenberg schrijft: “I sincerely hope that Sarah will continue her important work as a Wikipedian and member of the GLAM community, and I thank her for the commitment and energy and thoughtfulness she has brought to her work at the Foundation”. In het Wikipedialemma over Sarah Stierch wordt de kwestie ook niet vermeld.