70% archeologische data in EASY openbaar toegankelijk

Data Archiving and Networked Services (DANS) meldt dat Open Access aan terrein wint bij het instituut. 70% van de archeologische datasets in het online archiveringssysteem EASY is inmiddels openbaar toegankelijk, na registratie.

Het totale aandeel van open acces-datasets in EASY is op dit moment 63%. De toename in openbaar toegankelijke datasets in de archeologie is mede te danken aan archeologische bedrijven BAAC, ADC en ARC. Eind 2013 schaarde ook RAAP zich in dit rijtje door de toegangsrechten van zijn 4000 datasets in EASY te versoepelen.

Data Archiving and Networked Services (DANS) is een instituut van KNAW en NWO en bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld via het online archiveringssysteem EASY. Tevens biedt DANS met NARCIS.nl toegang tot duizenden wetenschappelijke datasets, e-publicaties en andere onderzoeksinformatie inNederland. Daarnaast verzorgt het instituut training en advies en doet het onderzoek naar duurzame toegang tot digitale informatie.

Easy biedt onderzoekers, op een laagdrempelige manier, de mogelijkheid hun bestanden te deponeren in het archief van DANS. Gedeponeerde onderzoeksgegevens kunnen binnen korte tijd toegankelijk worden gemaakt op het Internet, waardoor deze snel beschikbaar zijn voor ander onderzoek. Easy biedt naast ruimte voor het deponeren van data ook plek voor contextuele informatie. Men kan er bijvoorbeeld terecht voor informatie over de onderzoeker of nagaan welke personen de dataset gebruikt hebben.

Zie ook:

3TU.Datacentrum en DANS bundelen krachten 

DANS verwelkomt 25-duizendste dataset en 2-miljoenste datafile 

DANS opent website over geografische informatiesystemen