Wikimedia beloont bevordering vrije kennis met de Verbindingsprijs

Wikimedia Nederland komt met de Verbindingsprijs, waarbij jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis worden beloond. Bijdragen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk kunnen meedingen naar de prijs.

Er zijn verschillende projecten en initiatieven rond verspreiding van ‘vrije kennis’, zoals die van Wikimedia zelf. De organisatie noemt ook Creative Commons, Open Streetmap, Open Access, OSINT, Open Zorg, Makers, Open Source, Open Design, Open GLAM en Open Overheid. Met de Verbindingsprijs wil Wikimedia Nederland de samenwerking tussen verschillende losstaande initiatieven bevorderen. 

Voor de onderscheiding komt bijvoorbeeld een afgerond vrijekennisproject in aanmerking, of de lancering van een tool om kennis te delen. Ook de organisatie van een ‘sterk verbindende’ conferentie of evenement maakt kans.

Nomineren

Personen, organisaties, samenwerkingen, projecten en initiatieven in Nederland, Vlaanderen, Suriname, en het Caribische deel van het Koninkrijk kunnen zich voor 18 april kandidaat stellen of nomineren. Dat kan via de website van Wikimedia Nederland of via een e-mail aan secretaris@wikimedia.nl.

De winnaar ontvangt een kunstwerk en een oorkonde uit handen van de voorzitter van de jury. De Verbindingsprijs 2024 is een sculptuur van Corry Ammerlaan. De prijs wordt uitgereikt tijdens WikiconNL 2024, de jaarlijkse Wikimedia-conferentie, op zaterdag 18 mei 2024.