Belgische Kindwijzer moet kinderen beschermen tegen nepnieuws en desinformatie

Het Belgische KeKi (Kenniscentrum Kinderrechten) introduceert samen met het VVJ (Vlaamse Vereniging voor Journalisten) de Kindwijzer. Doel van deze leidraad is het recht van kinderen en jongeren op informatie te beschermen tegen het probleem van nepnieuws en desinformatie.

De Kindwijzer richt zich op journalisten om ze te ondersteunen bij het maken van nieuws voor kinderen en jongeren. Ontwikkelaar Simon Truwant baseerde zich voor de leidraad op het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Daarin staat dat alle kinderen en jongeren recht hebben op (de toegang tot) informatie. Kinderen moeten volgens Truwant nieuwswijzer worden en journalisten kindwijzer.

De Kindwijzer biedt algemene aanbevelingen voor kinderjournalistiek en correcte handvatten en richt zich vooral tot journalisten en redacties.

Minister Dalle van Brussel, Jeugd en Media en Armoedebestrijding deed eerder een oproep aan alle redacties om de Kindwijzer te gebruiken. ‘Kinderen en jongeren komen al op jonge leeftijd in aanraking met journalistiek: ze kijken mee naar het journaal of botsen op nieuws via sociale media. Daarom houden journalisten best ook rekening met deze doelgroep. Kinderen en jongeren vragen om nieuws dat hen informeert en interesseert. De juiste taal gebruiken is daarbij belangrijk.’