Werkrituelen: Wilfred de Bruijn

Wilfred de Bruijn is bibliothecaris bij de Fondation Custodia in Parijs. Deze stichting beheert sinds 1947 de collectie van kunstverzamelaar Frits Lugt en houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek.

Omschrijf in één woord je eigen manier van werken.

Ondervragend.

Wat voor mobieltje heb je? En wat voor computer?

Waarom zou ik een mobieltje nodig hebben? Op mijn bureau staat een vaste telefoon. Verder heb ik een eenvoudige HP Elite pc.

Zonder welk programma kun je niet werken?

WinIBW. Als je dat ziet, ben je meteen terug in de vroege jaren ‘90. Maar zonder gekheid: het is de gemeenschappelijke catalogus van het Franse universitaire bibliotheeknetwerk. Geweldig! Sinds een jaar maakt onze bibliotheek daar ook deel van uit.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Fondation Custodia is gehuisvest in het 18de-eeuwse Hôtel Turgot. Mijn werkplek – een ’salon’ – bevindt zich aan de straatzijde in het 19de-eeuwse Hôtel Lévis-Mirepoix. Krakend parket, een marmeren schouw en een geornamenteerd plafond.

Franser kan het haast niet?

Toch ook weer niet. Mensen die hier binnenkomen zeggen dat het er zo ‘Nederlands’ uitziet. Misschien komt dat door de moderne, Deense bureaus en de less is more inrichting.

Heb je een to-do-lijstje?

Ik werk met een to do-schriftje. Aan het begin van een week schrijf ik op een nieuwe rechterpagina van een Frans schriftje gedetailleerd wat er moet gebeuren en links noteer ik wat ik heb gedaan. Niets is zo fijn als op papier iets door te kunnen krassen.

Heb je een online agenda?

Ja, dat dan weer wel.

Wat is jouw tip om tijd te besparen?

Je moet niet alles willen.

Luister je tijdens het werk naar muziek?

Nee. Ik ben niet zo goed in multitasken.

24/7 aan het werk?

Absoluut niet.

Maken social media onderdeel uit van je werk?

We tweeten over nieuwe aanwinsten. En die tweets komen automatisch op Facebook te staan. Belangrijk, want we willen onze bibliotheek meer onder de aandacht van potentiële gebruikers brengen.

Wat lees je nu?

Het is niet echt lezen, eerder doorbladeren: Normes de catalogage, normes fondamentales, oftewel de normen en conventies voor het catalogiseren volgens de Franse hogepriesters uit de universitaire bibliotheekwereld.

Hoe laad je je eigen ‘batterij’ op?

Als mensen structureel na hun werk hun batterij moeten opladen, dan moet je je misschien afvragen of de manier op je werkt wel de juiste is.

Het beste advies dat je ooit van iemand kreeg?

Begin nou maar gewoon.

 

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.