Webinars over web- en social media-archivering

Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft besloten om de fysieke summerschool over web- en social media-archivering op 25 en 26 juni door te schuiven naar 2021. Daarvoor in de plaats organiseert het NDE drie webinars over het onderwerp op 18, 23 en 25 juni.

Tijdens de webinars krijg je onder andere een crash course webarchivering, maak je kennis met tools om social media te harvesten en leer je hoe onderzoekers deze archieven kunnen gebruiken.


Webinar 1 (18 juni 11:00-12:15) zoomt in op webarchivering in de ‘klassieke’ zin van het woord: het duurzaam bewaren van websites. Sprekers zijn Jesse de Vos, projectleider Beeld en Geluid, en Hay Kranen, voormalig webdeveloper Volkskrant en KRO-NCRV. Bekijk hier het hele programma.


Webinar 2 (23 juni 11:00-12:30) gaat over social media-archivering en wordt door drie sprekers nader belicht: ‘Introductie social media-archivering voor erfgoedinstellingen’ door Sophie Ham, projectleider Koninklijke Bibliotheek; ‘Tools voor het harvesten van social media-archivering’ door Robert Gillesse en Zefi Kavvadia, digitaal archivaris en projectmedewerker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis; en ‘Juridische en ethische aspecten van social media-archivering in de praktijk’ door Mirjam Schaap, digitaal archivaris Stadsarchief Amsterdam. Bekijk hier het hele programma.


Webinar 3 (25 juni 10:30-11:30) gaat in op het gebruik van webarchieven, onder andere met de voordracht ‘Vluchtige tweets en honderden likes: social media-archivering en het gebruik ervan door onderzoekers’ van Anne Helmond, assistant professor New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Informatie over de tweede spreker wordt nog aangekondigd. Bekijk hier het hele programma.

Je kunt je voor de hele serie opgeven of voor één of twee losse webinars. Ze worden opgenomen en na afloop online beschikbaar gesteld.