VSNU sluit open access deal met Wolters Kluwer

Wolters Kluwer en de VSNU hebben in de contractverlenging over juridische en fiscale vakliteratuur afspraken gemaakt over open access. Voor de 27 wetenschappelijke tijdschriften uit de verder overwegend vakliteraire collectie gelden nieuwe embargoregels voor open access.

De afspraak is dat wetenschappelijke artikelen uit deze tijdschriften na 6 tot 12 maanden niet alleen meer via de Navigator en andere platforms van Wolters Kluwer, maar ook in het publieke domein kunnen worden gepubliceerd. Die embargotijd op artikelen wordt veelal gerekend tot groen open access. “Wij geloven in de duurzaamheid van goud open access, maar dat is (nog) niet altijd mogelijk. En dan helpt groen open access om een eerste stap te zetten,” vertelt Anton Pijpers, onderhandelaar namens de VSNU en collegevoorzitter Universiteit Utrecht, op vsnu.nl.

Martin O’Malley, Managing Director van Wolters Kluwer Legal & Regulatory Nederland, laat weten verheugd te zijn “om als eerste uitgever van vakinformatie voor juridische en fiscale professionals in Nederland een open access-deal te kunnen sluiten met de VSNU. We kijken ernaar uit om de komende twee jaar met de VSNU samen te werken en gezamenlijk de impact van de embargoperiodes te evalueren.”

“In tegenstelling tot de andere big deal-onderhandelingen met open access, is de VSNU niet de hoofdrolspeler in de onderhandeling met Wolters Kluwer,” aldus de VSNU. “De advocatuur en andere professionals zijn verreweg de grootste afnemer van de vakliteratuur van Wolters Kluwer. Het spreekt voor zichzelf dat de VSNU een bescheidener rol kan spelen.”

Bron: www.vsnu.nl/nl_NL