Voorproefje VOGIN-IP-lezing: keynotes over forensische data en taalmachinetrends

De jaarlijkse VOGIN-IP-lezing – live dit keer! – is een uitgelezen moment om vakgenoten weer eens face-to-face te ontmoeten, maar ook het uitgebreide programma biedt alle reden om er op 21 oktober bij te zijn. Hieronder te downloaden (en in het oktobernummer van IP te lezen) is een voorproefje van de keynotes van Zeno Geradts en Antal van den Bosch.


De ochtend-keynote wordt verzorgd door Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Geradts houdt zich bezig met digitaal forensisch onderzoek, in het bijzonder met methodes van dataextractie van digitale gegevensdragers tijdens een delict of nadat een delict is gepleegd. Hij is hierin de verbindende schakel tussen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Instituut voor Informatica van de UvA. In zijn keynote gaat hij in op hoe deepfakes in strafbare feiten worden gebruikt, bijvoorbeeld om volwassenen in kinderpornofilms onherkenbaar te maken, en hoe dit kan worden aangepakt en opgespoord.

De keynote-lezing in de middag is van Antal van den Bosch, directeur van het KNAW Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de UvA. Zijn lezing met de titel ‘Neurale taalmodellen: toekomst van de AI of goede goocheltruc?’ gaat over taalmodellen waarmee bijvoorbeeld automatisch teksten kunnen worden gegenereerd, of waarmee voorspeld kan worden wat er op een gegeven tekst kan volgen.


Het hele programma van de VOGIN-IP-lezing in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en informatie over inschrijven vind je op de VOGIN-IP-website.