Vlaams audiovisueel materiaal uit de podiumkunsten in bewaring bij VIAA

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) biedt voortaan aan podiumkunstorganisaties de mogelijkheid om hun audiovisuele archieven te laten digitaliseren en duurzaam te archiveren en zo hun materiaal te ‘redden’.

Podiumkunsten zijn per definitie vluchtig. Enkele voorstellingen, het doek dat valt en een nieuwe productie wordt alweer in de steigers gezet. Hoewel een audiovisuele opname de authentieke ervaring van publiek en spelers niet kan vervangen, is het vaak het enige dat rest om de voorstelling te herbeleven, te bestuderen of nadien nog te verspreiden voor promotionele of educatieve doeleinden. Audiovisuele documentatie is ook belangrijk om de voorstelling in de toekomst terug te kunnen hernemen.

Vrijwel alle podiumkunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel beheren een audiovisueel archief met opnamen van eigen voorstellingen en repetities. Organisaties zoals bijvoorbeeld Operaballet VlaanderenRosasUltima Veztg STANTheater Zuidpool en Theater Malpertuis hebben hun voorstellingen vastgelegd op audiovisuele dragers. De opnamen zijn momenteel weinig toegankelijk, ook intern. Bovendien zijn ze sterk bedreigd omdat ze onderhevig zijn aan fysiek verval en vaak ook worden bewaard op dragers die in onbruik zijn geraakt en waarvoor de afspeelapparatuur ontbreekt.

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) biedt voortaan ook aan podiumkunstorganisaties de mogelijkheid om hun audiovisuele archieven te laten digitaliseren en duurzaam te archiveren en zo hun materiaal te redden.

Vierenzeventig podiumkunstenorganisaties gaven gehoor aan een oproep van de expertisecentra Het Firmament en PACKED vzw, en het steunpunt Kunstenpunt om hun bedreigd materiaal aan te melden, wat resulteerde in een inventaris met meer dan 30.000 audiovisuele dragers. Deze organisaties kunnen nu zelf beslissen om hun materiaal door VIAA te laten digitaliseren. Naast VIAA ondersteunen ook Het Firmament, Kunstenpunt en PACKED vzw de podiumorganisaties bij de voorbereiding van de digitalisering.

Eenmaal het materiaal is gedigitaliseerd en veilig bewaard bij VIAA, kunnen de organisaties met het digitale materiaal aan de slag in de eigen werking en wordt het ook beschikbaar voor onder meer het onderwijs of wetenschappelijk onderzoek.