Virtueel WLIC van 17-19 augustus

Het World Library and Information Congres (WLIC) 2021 zal volledig online plaatsvinden van 17 tot en met 19 augustus, met ondersteuning van het Dutch National Committee van organisator IFLA. 

Dit jaar zou het fysieke event eigenlijk in Rotterdam plaatsvinden, maar dit wordt nu 2023, een mix van ‘in person’ en online – een hybride vorm. Maar eerst zal Dublin in 2022 aan de beurt zijn met ‘een fysiek congres, aangevuld met online elementen’.

Inclusief en toegankelijk

Het samenbrengen van bibliothecarissen en informatiespecialisten wereldwijd is het doel van het congres dat de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) sinds 1928 organiseert. In 2021 zal het WLIC voor het eerst helemaal virtueel worden gehouden, ‘open en toegankelijk over alle continenten, tijdzones en informatiesectoren heen’, aldus de IFLA. ‘We organiseren het meest inclusieve en toegankelijke evenement in zijn geschiedenis en brengen professionals van over de hele wereld samen om best practices te delen en het bredere doel van het bibliotheek- en informatieveld te ondersteunen.’

WLIC 2021 is opgezet als een driedaags programma, afgestemd op de nieuwe regionale structuur van de IFLA, en biedt dekking in drie tijdzones: Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika, Sub-Sahara Afrika; Azië en Oceanië; en Noord-Amerika en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De programmering zal zo zijn opgebouwd dat die overal gelijke kansen en toegang tot WLIC-sessies en -evenementen biedt. ‘Of je nu een vroege vogel, dagwerker of nachtbraker bent, er zijn meerdere mogelijkheden om in contact te komen met collega’s en inhoud.’

Lagere kosten

De raad van bestuur heeft met het virtuele WLIC 2021 een extra accent gelegd op lagere registratiekosten, grotere inclusiviteit en brede deelname. Met name IFLA-leden en aangesloten affiliates zullen profiteren van de lagere tarieven, aldus de IFLA. Om de deelname te vergroten en de beroepen bij elkaar te brengen, zal de IFLA ook deelnemers uitnodigen om een ​​inschrijving voor een collega elders in de wereld te sponsoren.

De inschrijving voor het WLIC 2021 kan elk moment van start gaan. Om op de hoogte te blijven kun je je inschrijven voor de WLIC newsletter.