Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft de MediaMill videozoekmachine van de Universiteit van Amsterdam als beste getest tijdens een evaluatie die dit instituut jaarlijks uitvoert.
Een team informatici van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Euvision Technologies, onder leiding van Cees Snoek, heeft deze videozoekmachine ontwikkeld. In een vergelijking tussen meer dan twintig videozoekmachines van gerenommeerde internationale universiteiten en research labs, kwam de UvA zoekmachine als meest nauwkeurige uit de bus. De Amsterdamse videozoekmachine was ook al het meest nauwkeurig in 2008, 2009, 2010, en 2013.
Teamlid Koen van de Sande legt uit: ‘Video’s vinden op YouTube gaat goed zolang de inhoud van tevoren door iemand is beschreven in tekst, maar het vinden van fragmenten in beschreven of onbeschreven video is onmogelijk. Daarvoor is geavanceerde beeldherkenning nodig. Onze software kijkt naar de pixels, begrijpt de inhoud en vertaalt op die manier de pixels naar beschrijvende tekst.’ NIST bepaalt voor elk automatisch gevonden fragment of het voldoet aan de zoekopdracht.
Om de beeldbeschrijving zo precies mogelijk te maken gebruiken de Amsterdammers een techniek die bekend staat als ‘deep learning’. Teamlid Daniel Fontijne leerde de videozoekmachine aan de hand van vele voorbeelden hoe verschillende objecten er uit zien in plaats ze van tevoren te specificeren. De lerende zoekmachine maakt verder gebruik van efficiënt geprogrammeerde neurale netwerken, geavanceerde grafische kaarten en nationale computerfaciliteiten. De informatici presenteren de videozoekmachine tijdens een door NIST georganiseerde workshop in november.
Meer informatie over de videozoekmachine is te vinden op de website van NWO en in een artikel over informaticus Cees Snoek.