Google wint Duitse rechtzaak over gebruik krantenartikelen

Google hoeft voorlopig nog te betalen voor het gebruik van content van Duitse uitgevers. Het bedrijf won vorige week een rechtszaak die was aangespannen door het consortium VG Media, waar onder meer de uitgevers Axel Springer en Burda deel van uitmaken. VG media eiste  een vergoeding van Google omdat het hun online krantenartikelen ter beschikking zou stellen van het publiek.

Het consortium klaagde de zoekmachine aan voor inbreuk op het copyright en eiste 11% van de opbrengsten die Google ontvangt door het gebruik van hun content. In juni had het verbond al een antitrust klacht ingediend tegen het bedrijf. De klacht werd door het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, van de hand gewezen omdat de uitgevers de gronden voor de klacht volgens de organisatie niet voldoende hadden weten te bewijzen.

Google speelde vorig jaar al in op een nieuwe Duitse wet die uitgevers in staat stelt zoekmachines te verbieden om hun nieuwsartikelenvolledig te gebruiken. Het bedrijf gaf uitgevers simpelweg de keuze om wel of niet te worden opgenomen in de index van de zoekmachine.