Verhalen Manon Uphoff en Marcel van Driel bij piratengame Skull and Bones vrijgegeven

Gamers die wachten op de piratengame Skull and Bones kunnen zich alvast onderdompelen in deze wereld dankzij ‘readification’. Eerder deze maand zijn twee nieuwe Verborgen Verhalen vrijgegeven via de Ubisoft Special-app. Ze zijn speciaal bij deze nog niet gepubliceerde game geschreven door Manon Uphoff en Marcel van Driel.

Beide auteurs hebben zich met behulp van een gamekenner mogen onderdompelen in de fictieve piratenwereld van Skull and Bones, de game die naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar zal worden gelanceerd. Dankzij deze verhalen krijgen fanatieke gamers alvast een uniek voorproefje van de game. De Ruiter van de Octopus van Manon Uphoff en Weerwraak van Marcel van Driel spelen zich volledig af in de piratenwereld en voeren de lezer mee aan de hand van de belangrijkste schepen, eilanden en andere elementen uit de game. Extra visuals, videobeelden, geluidseffecten en interactieve elementen (zoals pop-ups en wist-je-datjes) zorgen voor een speciale leeservaring die anders is dan met een papieren boek. Ook minder doorgewinterde gamers of juist leesgierige jongeren kunnen de verhalen beleven via de gratis Ubisoft Special-app.

Readification

In 2021 sloegen de literaire en de gamewereld de handen ineen voor een readification-pilot om op een unieke manier jongeren te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen. Bij deze nieuwe vorm van leesbevordering wordt literatuur voor jongeren gekoppeld aan populaire videogames en bijbehorende werelden. De pilot, met verhalen van Ronald Giphart en Margje Woodrow, maakte duidelijk dat er behoefte is bij jongeren om op andere manieren met lezen in aanraking te komen. Reden voor de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft om de samenwerking te verlengen en in december 2022 twee nieuwe Verborgen Verhalen – van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart – te lanceren bij de game Assassin’s Creed Valhalla. Deze zijn ruim 84.000 keer gedownload en in 92,6 procent van de gevallen positief beoordeeld, aldus de initiatiefnemers.