Het Utrechts Archief biedt afbeeldingen van Utrecht in hoge resolutie

Op de nieuwe website van Het Utrechts Archief kunnen bezoekers nu in één keer alle collecties van Het Utrechts Archief doorzoeken. Bovendien zijn afbeeldingen van Utrecht in hoge resolutie gratis te downloaden en naar eigen inzicht gebruiken. Ook staat een groot deel van de historische filmcollectie over deze stad online.

185.000 afbeeldingen

De beeldcollectie van Het Utrechts Archief bevat ongeveer 185.000 gedigitaliseerde afbeeldingen van de stad en de provincie Utrecht. Hiervan zijn er ongeveer 158.000 gratis te downloaden. “Daarvan is minstens een derde in hoge resolutie beschikbaar,” aldus Hannah Jansen van Het Utrechts Archief. “In lijn met het beleid met de Rijksoverheid willen we zo veel mogelijk van onze content als open data beschikbaar stellen aan de burger. We zijn dus ook nog bezig met het verder omzetten van jpegs naar een hogere resolutie en het werken met creative commons, zodat we in de toekomst nog meer data open kunnen zetten.”

De afbeeldingen laten het dagelijks leven, veranderingen en ontwikkelingen van de stad en provincie zien. de bezoeker vindt er foto’s, prenten, tekeningen en cartografische documenten van gebouwen, straten, landschappen, personen, gebeurtenissen en het dagelijks leven. Een groot deel daarvan is naar eigen inzicht te gebruiken.

 

Historische films over Utrecht

Op de nieuwe website zette Het Utrechts Archief ook een aanzienlijk deel van de 250 films uit de periode 1920-1980 online. Dit zijn films van overheidsinstellingen, familiefilms en films van Utrechtse bedrijven. De filmbeelden leggen het dagelijks leven in Utrecht nauwkeurig vast. De filmbeelden tonen hoe de stad Utrecht zich ontwikkelt in die periode: van de bouw van het stationsplein in 1975, het dempen van de Catharijnesingel in de jaren ‘70 tot aan Utrechters die over bevroren grachten fietsen in de strenge winter van 1963.