Adriaan van Dis schenkt archief aan Literatuurmuseum

Op 16 december 2017 wordt Adriaan van Dis 70 jaar en ter gelegenheid hiervan schenkt de schrijver zijn literaire archief aan het Literatuurmuseum in Den Haag. Het archief bestaat onder meer uit manuscripten van romans en novellen als Nathan Sid en Zilver, cahiers met aantekeningen voor onder meer Ik kom terug en Tikkop, foto’s en literaire cartoons, en correspondentie met collega-schrijvers.

Ter ere van deze schenking én Van Dis’ verjaardag heeft Alfred Birney voor Literatuurmuseum.nl een artikel geschreven over de novelle De rat van Arras (1986) van Van Dis. Deze novelle werpt volgens Birney een lichtspoor vooruit naar een roman als Ik kom terug (2014): “Lezers schijnen lang te hebben gewacht op de ‘onzichtbare moeder’ in Van Dis’ werk. Maar ze was er altijd al, onder meer verhuld in deze lichtvoetige, briljante novelle, die in drie versies bij het Literatuurmuseum ligt.”
Voor de gelegenheid exposeert het Literatuurmuseum deze drie versies in een kleine expositie, met als onder andere een werkschemaatje op een kartonnen kaartje en de eerste versie van het manuscript dat een veelkleurig labyrint is van snel geschreven zinnen, vol doorhalingen en toevoegingen. ‘Kortom, graffiti voor literatuurwetenschappers en grafologen’.
Van Dis heeft een bijzondere band met het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum. Hij is voorzitter van de Vriendenstichting van de beide musea en begin dit jaar riep hij in een brandbrief de minister van OCW, Jet Bussemaker, op haar verantwoordelijkheid voor het Literatuurmuseum te nemen. De kleine expositie over zijn novelle De rat van Arras valt in de reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit.