Universiteitsbibliotheken intensiveren samenwerking met lancering UKBsis

De Nederlandse universiteitsbibliotheken willen de onderlinge samenwerking een extra impuls geven. Hoe? Door de opzet van een programma voor gezamenlijke ‘Scholarly Information Services’: UKBsis. Ook SURF participeert in dit initiatief.

UKBsis richt zich de komende twee jaar op het realiseren van duurzame deals met uitgevers voor toegang tot wetenschappelijke informatie en open access publiceren. Onderhandelteams worden ondersteund en contractmanagement wordt verder verbeterd. Met deze aanpak wordt de nationale regie op onderhandelingen, onderdeel van de VSNU Roadmap Open Access, nog krachtiger gefaciliteerd, schrijft het UKB in een persbericht.

Naast extra efficiëntie en slagkracht moet de inzet van het programma ervoor zorgden dat universitaire open access-specialisten minder bezig hoeven te zijn met administratieve zaken en zich sterker kunnen focussen op de ondersteuning en advisering van onderzoekers. UKBsis zoekt nadrukkelijk internationale samenwerking met andere consortia om de transitie richting 100% open access op een duurzame manier te realiseren.

Arjan Schalken wordt programmamanager van UKBsis. Eerder was hij adjunct-directeur van de bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam.