Tom Kabinet trekt de stekker eruit

Tom Kabinet stopt als platform voor de (ver)koop van tweedehands ebooks. ‘De recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft voor ons te weinig ruimte om ons huidige pad ter vervolgen,’ schrijft Tom kabinet op zijn site. 

Tom Kabinet deed vanaf de start in 2014 veel stof opwaaien. De juridische procedures, aangespannen door de Nederlandse Uitgeversbond (NUV) en Groep Algemene Uitgevers (GAU), volgden elkaar in de loop er der jaren op. Ebooks konden via het platform worden doorverkocht als de originele eigenaar beloofde zijn eigen kopie te verwijderen. Volgens het NUV kon dat echter niet gecontroleerd worden, ondanks het feit dat Tom Kabinet een watermerk aan beschikbare titels toevoegde.

Lege handen

Eind december 2019 deed het Europese Hof van Justitie een uitspraak in de rechtszaak tussen de twee uitgeversbonden en Tom Kabinet die de doodsteek voor het platform zou betekenen. De verkoop van tweedehands ebooks mag alleen als de rechthebbenden daarvoor toestemming geven. En daarmee stond Tom Kabinet met lege handen. Reden om de stekker uit het bedrijf te halen.

Vanaf 15 februari offline

Het is niet meer mogelijk om op het Tom Kabinet-platform een nieuw account aan te maken of om ebooks te doneren in ruil voor credits. Op 15 februari 2020 zal het platform niet langer online zijn. Tot en met 14 februari 2020 middernacht zijn alle hier gekochte ebooks nog beschikbaar om te downloaden.