Hoofd Centre for Digital Scholarship gezocht bij Universiteit Leiden

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zoekt een

Hoofd Centre for Digital Scholarship (1,0 fte)
vacaturenummer 22-581

De werkzaamheden

Ben jij die uitstekende leidinggevende en enthousiaste verbinder die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de dienstverlening rond open science aan de Universiteit Leiden? De UBL zoekt per direct een hoofd voor het Centre for Digital Scholarship (CDS). Het CDS verleent diensten op het gebied van onder andere open access-publiceren, FAIR data, auteursrechten en het toepassen van digitale methoden en technieken. Het CDS werkt daarbij onder meer nauw samen met de Leidse faculteiten.

Als hoofd CDS geef je leiding aan een team van twaalf professionals en schep je de randvoorwaarden voor het team om optimaal te kunnen functioneren. Vanuit een duidelijke visie op de rol van datamanagement, open access, researchsoftwaremanagement en digitale innovatie binnen de wetenschap draag je bij aan de ontwikkeling en implementatie van het open science-beleid van de Universiteit Leiden. Je volgt de (inter)nationale ontwikkelingen op de werkterreinen van het CDS op de voet en herkent kansen om deze naar de dienstverlening van het CDS te vertalen. Je zorgt daarbij voor een goede afstemming met de andere UBL-afdelingen.

In deze functie zul je:

 • direct leiding geven aan het team van het CDS (incl. fellows en stagiairs);
 • voor de gehele afdeling verantwoordelijkheid dragen m.b.t. personeel, planning en financiën; 
 • vanuit de UBL actieve bijdragen leveren aan de implementatie van open science aan de Universiteit Leiden; 
 • acquisitie doen van (extern gefinancierde) opdrachten en projecten;
 • zorg dragen voor een continue afstemming met de faculteiten, expertisecentra en het bestuursbureau;
 • met je collega-afdelingshoofden bijdragen aan de ontwikkeling van en samenwerking binnen de UBL;
 • bewaken dat de dienstverlening van het CDS aan de onderzoek- en onderwijspraktijk steeds actueel is; 
 • het management van de UBL adviseren op de werkterreinen van het CDS;
 • de UBL nationaal en internationaal vertegenwoordigen in projecten en samenwerkingsverbanden;
 • een breed intern en extern relatienetwerk onderhouden.

Jouw profiel

 • Afgeronde wo-opleiding;
 • Ervaring met leiding geven;
 • Werkervaring in een wetenschappelijke omgeving;
 • Vertrouwdheid met de inzet van ICT in onderzoek en onderwijs;
 • Visie op open science; 
 • Kennis van projectmanagement;
 • Uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in zowel de Nederlandse als de Engelse taal; 
 • Kerncompetenties: sturen op resultaat, verbindend leiderschap, klantgerichtheid, omgevingsbewustzijn.

Beschrijving organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis. 

UBL staat wereldwijd bekend om de bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij.

Wij bieden

Het dienstverband wordt aangegaan conform de cao Nederlandse Universiteiten, in eerste instantie voor de duur van een jaar, met bij goed functioneren een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, tussen € 4814 en €6702 bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal 12/13). Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%) en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Deels thuiswerken behoort tot de mogelijkheden, de universiteit biedt daarvoor goede faciliteiten. Meer informatie lees je hier.

Diversiteit en inclusie

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. We streven ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Marco de Niet, divisiemanager Onderzoek- en onderwijsdiensten (m.c.de.niet@library.leidenuniv.nl, 06-43 05 65 70).

Solliciteren

Sollicitaties, voorzien van het vacaturenummer en vergezeld van een motivatiebrief en cv, kunnen tot en met 4 oktober 2022 per e-mail worden gericht aan vacaturespenoservices@bb.leidenuniv.nl