Universiteit Leiden zoekt hoofd Databeheer

Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zoekt per direct een:

Hoofd Databeheer (0,8-1,0 fte)
Vacaturenummer 22-618

Heb je leidinggevende ervaring of ambitie en wil je graag samenwerken met een team van professionals? Wil je bijdragen aan het nog beter onder de aandacht brengen en het gebruik van onze rijke collecties én de open science-ambities van de Universiteit Leiden? Ben je resultaatgericht, beschik je over overtuigingskracht en ben je goed in plannen en organiseren? Wil je samen met je collega-(afdelings)hoofden bijdragen aan de strategie, innovatie en ontwikkeling van de UBL? Wij hebben een interessante vacature!

De werkzaamheden

We zoeken een enthousiaste leidinggevende die de verantwoordelijkheid neemt voor de toepassing van onze (meta)datastandaarden, zoals MARC, MODS en IIIF, en die kansen ziet om nieuwe ontwikkelingen (zoals linked open data en artificial intelligence) bij de UBL een stap verder te brengen. Samen met de professionals van de afdeling Metadatadiensten & Acquisitie (MDA) zorg je ervoor dat nieuwe materialen worden aangeschaft, beschreven en verwerkt, publicaties in open access beschikbaar worden gesteld en de metadata optimaal worden beheerd. Je verzamelt, verwerkt en analyseert managementinformatie en stuurt op verdere procesverbetering.

Samengevat verwachten we van jou het volgende:

 • Je geeft leiding aan een team;
 • Als hoofd ben je – met oog voor continue verbetering – verantwoordelijk voor de kwaliteit, processen, output, ontwikkeling en samenwerking; 
 • Je neemt initiatieven tot advisering, beleidsontwikkeling en innovatie;
 • Je draagt zorg voor het tijdig opstellen en implementeren van jaar- en beleidsplannen en draagt ideeën aan voor UBL-brede organisatieontwikkeling;
 • Je vervangt het afdelingshoofd MDA bij afwezigheid.

Profiel

 • Een afgeronde hbo- of wo-opleiding;
 • Leidinggevende ervaring of ambitie;
 • Je stuurt op resultaat, beschikt over overtuigingskracht en bent goed in plannen en organiseren;
 • Je kunt goed omgaan met veranderingen en mensen daarin meenemen, je hebt een coachende stijl en weet mensen te motiveren en stimuleren;
 • Je bent samenwerkingsgericht en beschikt over goede adviesvaardigheden;
 • Je communiceert helder in het Nederlands en het Engels, zowel mondeling als op schrift;
 • Je hebt affiniteit met informatiedienstverlening en databeheer in een academische omgeving.

Onze organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis.

UBL staat wereldwijd bekend om de bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij. Kijk voor meer informatie over ons op de website van de UBL. 

Diversiteit en inclusie

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. We streven ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Wij bieden

Een inspirerende, permanent in hoog tempo veranderende werkomgeving bij de UBL. Het betreft een aanstelling voor de duur van een jaar, met bij goed functioneren uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Inschaling vindt plaats conform de Cao Nederlandse Universiteiten en is afhankelijk van opleiding en ervaring; het salaris bedraagt maximaal € 5439 bruto per maand (salarisschaal 11), met op termijn mogelijk doorgroei naar salarisschaal 12. Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Als het werk het toelaat, kun je voor een deel thuiswerken, de universiteit heeft daar goede voorzieningen voor. Alle informatie hierover kun je nalezen op universiteitleiden.nl/werken-bij.

Informatie

Nadere informatie over de vacature kun je verkrijgen bij Jacob Heeren, afdelingshoofd MDA, tel. 071-527 15 61, e-mail j.j.heeren@library.leidenuniv.nl of Bas Vat, divisiemanager Bibliotheekprocesondersteuning, tel. 071-527 28 84, e-mail b.vat@library.leidenuniv.nl.

Solliciteren

Heb je interesse in deze functie? Stuur jouw sollicitatiebrief, vergezeld van je cv en onder vermelding van het vacaturenummer, voor 12 oktober 2022 naar vacaturespenoservices@bb.leidenuniv.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.