Uitleen Bibliotheektelescoop in Amsterdam

Vanaf 1 mei starten het Anton Pannekoek Instituut (API) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) met de uitleen van de eerste Nederlandse Bibliotheektelescoop

De telescoop, een draagbare zogenaamde dobson-telescoop met een 11 cm spiegel, kan gratis worden geleend bij vestiging Oosterdok door leden van 18 jaar en ouder.

Het idee voor dit project is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar het Library Telescope Project ooit werd bedacht door amateurastronoom Marc Stowbridge. Intussen is in vrijwel iedere staat in Amerika minimaal één bibliotheek te vinden waar een telescoop te lenen is. ‘Ik las voor het eerst over het Library Telescope Project in 2014 in een tijdschrift voor amateurastronomen en heb het altijd zo’n fantastisch idee gevonden. Omdat we momenteel vanwege corona geen sterrenkijkavonden kunnen organiseren bij het API, vond ik dit een mooi moment om een telescoop naar de mensen toe te brengen in plaats van andersom’, aldus Initiatiefnemer Esther Hanko van API op de website van de UvA.