UBL zoekt digital scholarship librarian voor LUMC

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zoekt een digital scholarship librarian voor het LUMC.

Werkzaamheden

De Walaeus Bibliotheek, thans nog onderdeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), biedt faciliteiten en ondersteuning aan studenten en medewerkers van het ziekenhuis bij onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Er zijn plannen om de dienstverlening van de Walaeus Bibliotheek aan het LUMC te integreren in de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). In de aanloop hiernaartoe zoekt de UBL per direct een digital scholarship librarian met ervaring op het gebied van open access en publicatiebeleid.

Ben je een expert op het terrein van open access-publiceren? Bent je vertrouwd met de uitdagingen voor onderzoekers in een academisch ziekenhuis om hun publicaties als open access beschikbaar te stellen? Heb je goede didactische kwaliteiten en een dienstverlenende instelling? Dan heeft de UBL een uitdagende baan voor je. In samenwerking met de digital scholarship librarians van het Centre for Digital Scholarship van de UBL adviseer en ondersteun je medewerkers van het LUMC met betrekking tot inhoudelijke, financiële en kwaliteitsaspecten van open access-publiceren. 

Tot de werkzaamheden behoren:

 • Verzorgen van een goede informatievoorziening aan de medewerkers van het LUMC over publicatiebeleid; 
 • Advies geven over inhoudelijke, financiële en kwaliteitsaspecten van open access-publiceren; 
 • Vertalen van (inter)nationaal beleid m.b.t. open access naar de publicatiepraktijk bij het LUMC;
 • Beantwoorden van vragen van individuele onderzoekers, onderzoeksteams en ondersteuners; 
 • Verzorgen van voorlichtingsbijeenkomsten, adviezen, (maatwerk)trainingen en workshops;
 • Bijdragen aan optimale benutting van de informatiediensten en -voorzieningen van het LUMC en de universiteit;
 • Opstellen van rapportages met betrekking tot open access-ontwikkelingen bij het LUMC; 
 • Deelnemen aan netwerken van ondersteuners op het gebied van open access-publiceren;
 • Voorstellen doen tot verbeteren van bestaande en ontwikkelen van nieuwe diensten m.b.t. publiceren.

Profiel

 • Een academische opleiding op tenminste masterniveau;
 • Werkervaring in de (medische) bibliotheek- en informatiesector;
 • Aantoonbare kennis over het onderzoeks- en publicatieproces in de medische sector;
 • Kennis van beleid rond open access en open science bij onderzoeksfondsen en overheden;
 • Kennis van auteursrechtelijke aspecten van publicaties en informatiesystemen;
 • Ervaring met projectmatig werken;
 • Goede didactische en presentatievaardigheden;
 • Ervaring met het opzetten en verzorgen van workshops en trainingen;
 • Uitstekende communicatieve en adviesvaardigheden;
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift;
 • Ervaring met op- en uitbouwen van netwerken;
 • Kerncompetenties: analytisch vermogen, resultaatgericht, presenteren, overtuigingskracht, samenwerken.

Beschrijving organisatie

De Universitaire Bibliotheken Leiden is een internationaal toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat en met geavanceerde diensten voor onderwijs en onderzoek. De UBL verzorgt de wetenschappelijke informatievoorziening als trusted partner in kennis voor onderzoekers, docenten en studenten. Wij creëren betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten in samenwerking met andere vooraanstaande partijen in binnen- en buitenland. Wij staan wereldwijd bekend om onze bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. De UBL is een veeleisende en inspirerende werkomgeving die vele kansen biedt voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen.

Het team van het Centre for Digital Scholarship verzorgt dienstverlening voor open access, datamanagement en het gebruik van digitale data. Meer informatie vind je op de website. 

Het LUMC is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door wetenschappelijk onderzoek. 

Wij bieden

Het dienstverband wordt aangegaan conform de cao Nederlandse Universiteiten, in eerste instantie voor de duur van een jaar, met bij goed functioneren uitzicht op verlenging. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 3.746 tot maximaal € 5.127  bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal 11). 

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%) en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Meer informatie kun je nalezen op de website.

Diversiteit

De Universiteit Leiden hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Marco de Niet, divisiemanager onderzoek- en onderwijsdiensten van de UBL, telefoon 071-5271575, e-mail m.c.de.niet@library.leidenuniv.nl, of met Josje Calff, interim hoofd Walaeus Bibliotheek, e-mail J.Calff@lumc.nl.

Solliciteren

Sollicitaties, voorzien van vacaturenummer 20-311 en vergezeld van een motivatiebrief en cv, kunnen tot en met 23 augustus 2020 per e-mail worden gericht aan vacaturespenoservices@bb.leidenuniv.nl.