Uber lanceert goedkope variant van taxi-app in Amsterdam

Technologiebedrijf Uber is vandaag een meerijden-pilot gestart in Amsterdam met de nieuwe service UberPOP. Hiermee kan een geselecteerde groep Amsterdammers via de Uber app voortaan ook ritten boeken bij particuliere autobezitters. De pilot is een aanvulling op de bestaande diensten UberBLACK en UberLUX. Volgens het bedrijf zijn ritten met uberPOP 50% goedkoper dan ritten met gewone taxi’s.

Uber is een smartphone app waarmee de gebruiker met één druk op de knop een auto met chauffeur kan bestellen in ruim 150 wereldsteden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Betaling van een rit gebeurt automatisch, via een gekoppelde creditcard of PayPal-account . Uber biedt drie verschillende vervoersopties: UberLUX, de meest luxe auto’s met de beste chauffeurs; UberBLACK, een luxe sedan met een professionele chauffeur en nu dus ook uberPOP, een gewone personenauto waarin je kunt meerijden met de eigenaar.

Het bedrijf zegt dat het met deze pilot de bezetting van personenauto’s wil verhogen, waardoor autogebruik efficiënter wordt en autobezit op termijn minder noodzakelijk. Het wil de resultaten van de pilot later aanbieden aan het Amsterdamse college van B&W en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Telegraaf schrijft dat Uber met de proef een bom legt onder de taximarkt. Door de lancering van UberPOP kwam het bedrijf in veel internationale steden onder vuur te liggen.