UB Leiden verwerft zeldzame kaart Suriname


De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) heeft een bijzondere manuscriptkaart van Suriname verworven. De zeer gedetailleerde kaart uit 1830 is bijna tweeënhalve meter lang en met de hand getekend door Helmuth Hendrik Hiemcke (1808-1858), een van de officiële landmeters in dienst van het koloniale bestuur.

De manuscriptkaart laat Suriname zien in een periode dat de plantagesamenleving over haar hoogtepunt heen was. Doordat de kaart nooit in druk is verschenen was deze vrijwel onbekend. De kaart is een waardevolle bron voor de geschiedenis van Suriname in de laatste decennia van de slavernij en een belangrijke aanvulling op de cartografische collecties en de Caribische collecties van de UBL, aldus de bibliotheek. Ze zal de kaart voor onderzoek, onderwijs en het publiek toegankelijk maken.

De aanschaf van de kaart is mogelijk gemaakt door het Bodel Nijenhuis Fonds voor cartografie, ondergebracht bij het Leids Universiteits Fonds, de Vrienden van de UBL, de stichting KITLV en verschillende particuliere giften.