Tropenmuseum brengt audiocollectie onder bij Beeld en Geluid

Het Tropenmuseum heeft haar audiocollectie ondergebracht bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een samenwerking met RE:VIVE en het Research Center for Material Culture, genaamd Unlocking Sounds, blaast de opnamen nieuw leven in. De archieven worden opengesteld voor internationale muzikanten.

De muzikanten Ash Koosha, Clap! Clap! en Parrish Smith zullen op hun beurt, geïnspireerd op en gebruikmakend van de collectie, nieuw werk creëren. Alle drie de EP’s worden gratis digitaal beschikbaar op 14 juli (Ash Koosha), 21 juli (Parrish Smith) en 28 juli (Clap! Clap!). Deze muzikanten verbleven allemaal voor een korte tijd in Nederland waarin zij contact hadden met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde om inzicht te krijgen in de collectie en de vele academische thema’s die hiermee samenhangen.

RE:VIVE brengt archieven en muzikanten samen om nieuwe producties te maken gebaseerd op en geïnspireerd door audiocollecties. De belangrijkste doelstelling is dat audiomateriaal van archieven wordt hergebruikt bij het maken van nieuwe composities. RE:VIVE organiseert sessies waarin een bepaalde thematische audiocollectie centraal staat. In de sessies worden niet alleen nieuwe audioproducties gecreëerd rond dit thema, ook is er veel aandacht voor het belang n de rol van archieven. De nadruk ligt op creatief hergebruik, context-verlening en betrokkenheid, zoals Lakker dat eerder deed op hun album Struggle & Emerge en verschillende artiesten op de twee albums Damrak en 010, over respectievelijk Amsterdam en Rotterdam.

(bron: www.beeldengeluid.nl)