Koningin Máxima opent Asian Library

Koningin Máxima opent op 14 september de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden. De officiële openingsceremonie is in de Leidse Pieterskerk.

De koningin is beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) waarvan de collectie ook deel uitmaakt van de nieuwe Asian Library. Voordat de koningin wordt verwelkomd, is er voor genodigden vanaf 10.00 uur een programma met Balinese dans en gamelanmuziek.

Op het programma in de Pieterskerk staan, naast de openingshandeling van de koningin, een lezing en enkele presentaties. Historicus Peter Frankopan geeft de lezing Asia and the making of the modern world. Frankopan is historicus bij de University of Oxford en Visiting Scaliger-hoogleraar in Leiden. Hij schreef het boek The Silk Roads: A New History of the World. Verder is er een presentatie van Kurt De Belder, directeur van de Universitaire Bibliotheken Leiden, over de Asian Library en zijn rijke collecties. Daarbij wordt ook het nieuwe boek Voyage of Discovery; Exploring the Collections of the Asian Library, onder redactie van Alexander Reeuwijk,getoond. Ter afwisseling zijn er muziekperformances. De afsluiting bestaat uit een walking lunch voor alle genodigden.

Na de middag begint het tweede deel van de feestelijke opening: een Tour of Asia die bestaat uit een flink aantal parallelle activiteiten op verschillende locaties, waaronder het Rapenburg, de Hortus botanicus, het Lipsiusgebouw en de Universiteitsbibliotheek. Er zijn lezingen, country updates, tentoonstellingen, wandelingen, films, muziek, panel-discussies en workshops. Meer weten over deze tour?

Met een derde en laatste programmaonderdeel wordt de opening afgesloten: om 16.30 uur is er een ontvangst met een drankje in de Universiteitsbibliotheek.

(bron: www.universiteitleiden.nl)