Tiele-symposium ‘Collectiviteit en coöperatie in het Nederlandse boekenvak’ op 17 november

Op vrijdag 17 november (13:00-16:30 uur) organiseert de Tiele-Stichting bij de KB in Den Haag een symposium over collectiviteit en coöperatie in het Nederlandse boekenvak van 1871 tot heden.

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek verricht naar en gepubliceerd over de geschiedenis van het boek in Nederland, waarbij de nadruk voornamelijk lag op de periode tot 1880. Op 17 november belicht de Tiele-Stichting nu juist de evolutie van het boek in Nederland in de anderhalve eeuw die daarop volgde. De oprichting van het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel, voorloper van het huidige CB, was van grote invloed in deze periode. Hiermee ontstond een proces van distributie dat van wezenlijk belang is gebleken als schakel tussen de uitgevers van boeken en de lezers.

Digitale vormen

Tijdens het symposium wordt aandacht besteed aan de collectieve organisatiestructuur die het Nederlandse boekenvak tot op de dag van vandaag kenmerkt. Dat geldt ook voor de coöperatie als bestuursvorm en de vraagstukken die daarmee samenhangen. De recente ontwikkelingen in de nieuwe, digitale vormen van het uitgeven, verspreiden, verkopen en bewaren van boeken zullen op dit symposium eveneens worden belicht. Sprekers zijn onder anderen Mathijs Suidman (cco van het CB) en Marijke Huisman (universitair docent en auteur van Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak).

De toegang is gratis. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar info@tiele-stichting.nl.


De Tiele-Stichting stimuleert reflectie op de plaats van boeken en lezen in onze maatschappij, in heden, verleden en toekomst. De stichting verenigt negentien aangesloten organisaties uit de boekwetenschap, het boekenvak en de erfgoedsector, waaronder de Koninklijke Boekverkopersbond, Stichting Lezen en diverse universitaire bibliotheken.


Beeld boven: Gevel van het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel te Amsterdam (1891), Rijksmuseum.