The New York Times klaagt techbedrijven aan vanwege schenden auteursrechten

The New York Times spant een rechtszaak aan tegen Microsoft en OpenAI voor het schenden van het auteursrecht. De krant beweert dat OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, en Microsoft zonder toestemming miljoenen artikelen hebben gebruikt om software voor AI te trainen.

NYT vreest hierdoor lezers, en dus inkomsten, te verliezen. OpenAI en Microsoft zeggen dat ze geen toestemming nodig hadden omdat de artikelen uit de krant openbare informatie op internet zijn.

Het is de eerste keer dat een groot Amerikaans mediabedrijf een AI-bedrijf aanklaagt vanwege het gebruik van andermans werk. Er wordt geen concrete vergoeding geëist, maar de krant zegt wel dat de bedrijven verantwoordelijk zijn voor miljarden dollars aan schade. Daarnaast eist de krant dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt.

De uitkomst van de rechtszaak kan bepalend zijn voor de rol van het auteursrecht in de wereld van kunstmatige intelligentie.


Eerder deze maand werd bekend dat OpenAI en Axel Springer juist een deal hebben gesloten; het techbedrijf zal gaan betalen voor het gebruik van artikelen van de Duitse uitgever.