OpenAI sluit deal met uitgever Axel Springer voor gebruik artikelen

OpenAI gaat de Duitse uitgever Axel Springer betalen voor toegang tot artikelen van onder andere de Duitse krant BILD, Politico, Business Insider, Die Welt en andere titels. Het taalmodel van OpenAI, ChatGPT, wordt daarmee volgens de uitgever ‘verrijkt met recente en relevante content over een breed scala aan onderwerpen’, zo is te lezen op Villamedia.nl.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat OpenAI een dergelijke overeenkomst sluit met een uitgever. Volgens Axel Springer kan OpenAI anderzijds de ‘kwaliteit van ChatGPT aanzienlijk verbeteren’ en wordt met deze overeenkomst ‘een duurzame toekomst voor de journalistiek’ gegarandeerd.

Antwoorden die ChatGPT geeft op basis van informatie die afkomstig is van Axel Springer-titels, zullen ook in de toekomst worden verrijkt met verwijzingen naar de betreffende artikelen waaruit ChatGPT put. Ook artikelen die online achter een betaalmuur zijn verschenen, worden bij die verrijking gebruikt.

De taalmodellen achter ChatGPT zullen verder worden getraind met de kopij van Axel Springer. Met de overeenkomst wil de uitgever ‘niet alleen kunstmatige intelligentie maar ook het bedrijfsmodel van de journalistiek naar een hoger niveau tillen’. OpenAI hoopt gebruikers ‘real-time toegang te geven tot hoogwaardige journalistiek’.

De uitgever maakte het nieuws bekend op zijn eigen website met de kop: ‘Axel Springer and OpenAI partner to deepen beneficial use of AI in journalism’.