Tentoonstelling Surreal Science en Realistic Science in Teylers Museum

In het Teylers Museum zijn in de tentoonstelling Surreal Science – Wonderkamer van Kunst en Wetenschap 250 objecten uit de verzameling van Joris Loudon te zien, die kunstenaar Salvatore Arancio presenteert als hedendaagse kunstinstallatie met geluid, licht, video en zijn eigen keramische sculpturen. 

Loudon raakte betoverd door wetenschappelijke objecten toen hij in 1998 in het Harvard Museum of Natural History de glazen bloemen van glaskunstenaars Leopold en Rudolf Blaschka zag. Met een achtergrond als verzamelaar van hedendaagse kunst zag hij direct de schoonheid en raadselachtigheid van deze objecten, oorspronkelijk bedoeld om meer van te leren over de natuur. Zijn verzameling bestaat inmiddels uit vele objecten van uiteenlopende materialen. De Italiaanse kunstenaar Arancio is gefascineerd door de natuur en de menselijke obsessie om die natuur te begrijpen. Hij koos 250 objecten uit Loudons verzameling en combineerde deze met geluid, licht, video en zijn eigen objecten, waardoor ze in een nieuw perspectief worden geplaatst. 

Boeken uit Teylers’ bibliotheek

Surreal Science was in het najaar van 2018 te zien in Whitechapel Gallery in Londen. Dankzij een samenwerking met Whitechapel is er een tweede versie van deze tentoonstelling in het Teylers Museum tot en met 3 september. Tegelijk huisvest het Boekenkabinet tot en met 23 juli Realistic Science, een tentoonstelling die aan de hand van boeken uit de historische bibliotheek van het Teylers Museum laat zien waarom wetenschappelijke modellen en illustraties zo belangrijk waren voor onderzoek en onderwijs in de negentiende en begin twintigste eeuw.