Tegenlicht Meet Up: Digitaal geheugenverlies

Op dinsdag 9 september wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een Tegenlicht Meet Up georganiseerd met als thema ‘Digitaal geheugenverlies’.

De uitnodiging voor de bijeenkomst vermeldt: “Ons geheugen vervliegt. Floppy’s van vijftien jaar geleden kan geen machine meer afspelen, harde schijven gaan maar vijf jaar mee en een pagina op internet verandert voortdurend. Digitale data zijn kwetsbaar. Toch worden complete bibliotheken versnipperd en wegbezuinigd, met het idee dat alles vindbaar blijft op internet. Maar is dat wel zo, of gaan we lijden aan collectief geheugenverlies?”

Het televisieprogramma VPRO Tegenlicht deed onderzoek naar de stand van ons geheugen en ging naar de bibliotheek van Alexandrië, het internetarchief in San Francisco en vond in een verlaten filiaal van Mc Donalds in Silicon Valley de allereerste maanbeelden terug. In een aflevering die op 7 september wordt uitgezonden wordt antwoord gegeven op de vraag hoe we voorkomen dat informatie massaal wordt vernietigd en hoe we onze digitale bestanden kunnen behouden voor de toekomst.

Tijdens de Meet Up zijn o.a. Bregtje van der Haak (regisseur) en Hans van Hartevelt (voormalig directeur van de bibliotheek van het KIT) aanwezig. De gespreksleider is Bart Krull (Instituut Maatschappelijke Innovatie). De toegang tot het evenement is gratis. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website van Pakhuis de Zwijger.

Foto Jason Scott: website Pakhuis de Zwijger