Kindle for Android
Door: Raymond Snijders
Producent: Amzn Mobile LLC
Platform: Android, er zijn ook versies voor iOS, WP7 en Blackberry
Prijs: gratis
Waardering: ●●●●●
Digitaal lezen is niet alleen voorbehouden aan ereaders, ook op je tablet kun je prima ebooks lezen. Beschik je niet over een Kindle-ereader en lees je wel graag Engelstalige ebooks, dan is de Kindle-app een uitstekend hulpmiddel om de ebooks van Amazon te lezen. Alle gekochte Kindle-ebooks zijn automatisch beschikbaar in het archief van de Kindle-app en laten zich downloaden op de tablet zelf.
Via de Send to Kindle-functie kun je ook eigen (Mobipocket-)ebooks, Word-documenten en pdf’s via e-mail versturen naar je tablet, die dan zichtbaar worden in het archief. Via het Amazon-netwerk wordt ook telkens gesynchroniseerd tussen al je Kindle-apps en ereader(s).
De Kindle for Android-app onderscheidt zich van de iOS-versies doordat hierin wel de Amazonwebwinkel beschikbaar is. Je kunt rechtstreeks vanuit de app ebooks kopen. Persoonlijk vind ik het dan ook ideaal om Kindle-ebooks op mijn 7 inch tablet te lezen. Dus koop je wel eens ebooks bij Amazon en heb je een tablet, dan is dit een app om meteen te installeren.
Tablisto
Door: Alice Doek
Producent: Yellowmind
Platform: iOS (iPad)
Prijs: gratis
Waardering: ●●●○○
Tablisto is een leuk ingerichte ereader-app. In de Kiosk kun je tijdschriften, kranten en boeken kopen, waarvan sommige gratis. In de Brievenbus belanden dagelijks de nieuwe afleveringen, met de wikkel er nog om. Eén klik op een omslag verplaatst het bijbehorende leesvoer naar de Leestafel.
Met de knop Bureau kun je snel wisselen van lectuur en in de Boekenkast staat de hele collectie, waarin je zelf mappen kunt aanmaken. En een extraatje is dat eigen pdf- en ePubbestanden kunnen worden geïmporteerd en gelezen.
Mooi is ook de full-text zoekfunctie, maar helaas werkt die alleen in de Kiosk, dus voordat je de boeken of tijdschriften hebt aangeschaft.
Op de website staat: ‘Tablisto maakt deel uit van het distributieplatform Push2Tablet dat speciaal ontwikkeld is om uitgevers in staat te stellen op simpele wijze hun magazines, boeken en kranten te verrijken met interactiviteit en multimedia, en vervolgens te distribueren naar iPad en andere tablets.’ Dat klinkt goed, maar naar dergelijke verrijkte publicaties moet men (nog) met een lantaarntje zoeken.
Ook de traagheid bij het openen van documenten is opvallend. Voor het lezen van ePubs op de iPad kies ik daarom vooralsnog liever Stanza.
ezPDF Reader
Door: Dymphie van der Heyden
Producent: Unidocs inc
Platform: Android
Prijs: € 2,50
Waardering: ●●●●◖
Voor annoteren van pdf’s heb je nog altijd een betaalde app nodig. RepliGo Reader is een goede, al is ezPDF Reader de laatste tijd sterk verbeterd: hij kan grotere bestanden aan en heeft een nachtmodus.
Met beide apps kun je stickynotes, onderstrepingen, pijlen, cirkels en vierkanten zetten in een pdf, stukjes kopiëren, highlighten, zoeken en bookmarks tonen, alsook het bestand opslaan onder een andere naam. Onderaan het scherm laten de apps alle pagina’s zien waar je meteen naartoe kunt en ze werken prima met Dropbox. Je kunt de ‘edits’ van de ene app in de andere bewerken.
Wat ezPDF voor heeft op Repligo, is een voice reading-optie waarmee je tekst kunt laten voorlezen in Engels, Duits, Frans, Italiaans of Spaans. Bovendien kun je zelf bookmarks toevoegen en plaatjes invoegen.
Ook aardig aan ezPDF is dat hij net als een ereader een boekenplankje heeft, dat je naar pdf’s kunt zoeken en dat voor het bladereffect de bladzijden rechtsonder opkrullen. Een minpuntje is de rommelige user interface. Daardoor werkt het niet alleen weinig intuïtief, het geeft ook een onrustig beeld. Verder ontbreekt een ‘undo’- en ‘redo’-functie.
ezPDF Reader is desalniettemin zijn geld waard. Werk je veel met pfd’s, neem dan ook RepliGo erbij en go paperless.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen