Van sensoren voorziene ‘bonen’ (oftewel de BeanloT) lijken een uitkomst te zijn voor boeren, zo valt te lezen in The Economist. Het ingenieuze boontje, iets meer dan 4 cm lang, is ontworpen door Andrew Holland, een Brits electronics engineer en oprichter en CEO van RFMOD.
De slimme bonen, geplaatst in een graanschuur, kunnen de boer continu voorzien van onontbeerlijke informatie, zoals de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de schuur waar het graan ligt opgeslagen. Het handmatig controleren van dergelijke gegevens, nodig om het graan onder optimale omstandigheden op te slaan, is een zeer arbeidsintensieve bezigheid waar men de boerenknecht niet 24 uur per dag mee kan belasten. Voor de slimme bonen is zoiets echter een peulenschil.
Het gaat om bonen van 45 x 18 mm, vervaardigd met een 3D-printer. Elke boon bevat een uiterst kleine printplaat met Bluetooth en sensoren die onder andere beweging, temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheidsgraad registreren. De boon is bovendien voorzien van een elektronisch kompas en een gyroscoop. Alles werkt op een draadloze, op afstand op te laden batterij.
In een filmpje vertelt Andrew Holland over de BeanloT en de toepassingsmogelijkheden ervan.
(Bron: The Economist, 12 maart 2016)