Seminar ‘Archief in Actie!’ op 8 oktober

Imagine IC en het Stadsarchief Amsterdam organiseren op 8 oktober in De Bazel Archief in Actie! Dit seminar verkent de verwachtingen die activisten hebben van archieven en vice versa.

Stefan Dickers, archivaris van het Bishopsgate Institute, treedt op als sleutelspreker. Het Bishopsgate Institute herbergt een archief van de arbeidersbeweging. Het is gevestigd in Oost-Londen, waar fabrieksarbeiders van de stad en het platteland in de 20e eeuw werden afgelost door arbeiders uit vooral Zuid-Azië. Persoonlijk is Dickers in de LHBTQ-beweging geïnteresseerd. In de afgelopen jaren heeft hij de focus van het archief hiermee verbreed. Of verlegd? De beide belangen c.q. belangstellingen staan in participatieve zin soms op gespannen voet met elkaar.

Veel archieven richten zich op de (digitale) documentatie van de samenleving. Activisten vertellen het verhaal daarvan op het scherp van de snede. Zij brengen het archief bovendien een publicitair aantrekkelijke aanwinst. Maar wat hebben de activisten aan het archief? Wint hun beweging in het archief aan duurzame betekenis? Of wat zoeken ze er nog meer? Archief in Actie! onderzoekt de mogelijkheden en de grenzen van de actie-archief-samenwerking.

Nermin Elsherif (UvA) zal hierover een column uitspreken. Zij deed in Cairo onderzoek naar de “social media archieven” van de activisten van het Tahrir-plein en zal zich hardop afvragen hoe waar deze vluchtige documentatie het beste wordt bewaard.

In de middag staan er drie gespreksrondes op de rol over de spanningen tussen professionele ethiek en het engagement van de archivaris én de activist. Hieraan nemen naast Imagine IC en het Stadsarchief Amsterdam ook deel: Sandra Vacca van het documentatiecentrum en museum over migratie in Duitsland (DoMID, Keulen); Jessy de Abreu / Mitchell Esajas van The Black Archives (Amsterdam) en de Maagdenhuisbezetters van 2015.

Aanmelden kan hier

(bron: DEN; afbeelding via pixabay.com)